Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 131 гість.

Школа мистецтв м.Артемівська

Про зміни у оподаткуванні

Переглядів: 2143
11.01.2016 - 10:53

Спецрежим з оподаткування ПДВ діятиме лише у 2016 році. При цьому, порядок сплати ПДВ зазнав суттєвих змін.

Якщо раніше ПДВ, обчислене в межах спецрежимної діяльності до бюджету не сплачувалось, а перераховувалось на власний спецрахунок, то починаючи зі звітного періоду січня 2016 року, сума ПДВ, визначена до сплати, буде перераховуватися пропорційно операціям, що привели до виникнення такого ПДВ. Наприклад,  при постачанні зернових та технічних культур: 85% отримає держбюджет, а 15% зарахуються на спец рахунок. При постачанні продукції тваринництва: 20% перерахується до держбюджету, а 80% - на спецрахунок. При постачанні інших с/г товарів/послуг розподіл ПДВ між держбюджетом і виробником буде на рівні 50% на 50%. За іншими операціями, здійсненими протягом звітного (податкового) періоду не в межах спецрежиму, оподаткування здійснюється у звичайному порядку.”

Як і очікувалося, скасовано пільгу щодо звільнення від оподаткування ПДВ певних зернових та технічних культур. Відтак, з 01.01.2016 р. усі операції з постачання зернових та технічних культур оподатковуються ПДВ, а операції з їх експорту – передбачають застосування нульової ставки.

Торкнулись зміни і сільгоспвиробників - платників єдиного податку. Так, для платників 4-ї групи розмір ставки податку з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, які залежать від категорії (типу) земель та їх розташування, зросли приблизно на 80 відсотків кожна.

Що стосується податку на прибуток та  податку на додану вартість розмір ставок залишається на рівні 18% та 20%  відповідно. Натомість, з 1 січня  податок на доходи фізичних осіб – збільшується з 15% до 18%. Разом із тим, відмінено утримання сум єдиного соціального внеску в розмірі (для більшості платників) 3,6%. Тобто ставка утримання (без врахування військового збору), яка  в 2015 році була 18,6%, фактично зменшена на 0,6%. Також зменшено ставку в нарахування єдиного соціального внеску для роботодавців з 36,76 (ця ставка застосовувалася більшістю платників, але були й такі хто сплачував ЄСВ за ставкою 42,72 і навіть 49,7) до 22%.

Останні статті на сайті