Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 75 гостей.

Відділення НСПП в Донецькій області - невід’ємна і складова частина загального процесу розв’язання конфліктів між сторонами соціально- трудових відносин

Переглядів: 1781
19.05.2016 - 12:50

Указом Президента України від 17 листопада 1998 року № 1258/98 відповідно до Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» утворено Національну службу посередництва і примирення, як постійно діючого державного органу для сприяння поліпшенню соціально-трудових відносин, проведення соціального діалогу між сторонами соціально-трудових відносин, запобігання виникненню та сприяння своєчасному вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів), прогнозування виникнення колективних трудових спорів (конфліктів), проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та роботодавців.

Як показав час, створення Національної служби посередництва і примирення з метою реалізації Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», було вірним і далекоглядним рішенням.

Це був єдиний шлях перебороти стихійні виступи та направити в правове русло протистояння між роботодавцями та трудовими колективами, спричиненого глибокими кризами в різних галузях економіки держави, що призводили до масового виникнення трудових спорів між найманими працівниками та роботодавцями підприємств або уповноваженими ними органами.

Правова необізнаність найманих працівників та невміння чи небажання роботодавців вести переговори в умовах масового безробіття, невиплати поточної заробітної плати, її низький рівень, порушення законодавства про працю та багато інших соціальних факторів призводили до виникнення акцій протестів, пікетування, страйків та проведення несанкціонованих мітингів.

Національній службі посередництва і примирення (далі - НСПП) вдалося не тільки зупинити хвилю масових протестів, але і створити умови для вирішення колективних трудових спорів.

На теперішній час більшість підприємств Донеччини, де виникають розбіжності між сторонами соціально-трудових відносин, обирають правовий шлях вирішення цих розбіжностей.

.Як показала практика, представники сторін соціально-трудових відносин вже твердо знають, що вирішення будь-якого конфлікту починається з

проведення соціального діалогу, де допомога відділення Національної служби посередництва і примирення в Донецькій області є вкрай необхідна.

Фахівці Відділення сприяють проведенню соціального діалогу у пошуку шляху досягнення консенсусу з профспілками та роботодавцями, оскільки дуже важливо інтегрувати окремі інтереси всіх учасників соціально-трудових відносин в контекст загальних інтересів.

Запровадження механізму соціального партнерства на виробничому та місцевому рівнях дозволить нам вирішити питання зближення позицій, досягнення спільних домовленостей та прийняття узгоджених рішень сторонами соціального діалогу, які представляють інтереси працівників, роботодавців, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, з питань регулювання трудових, соціальних та економічних відносин.

Сьогодні відділення НСПП в Донецькій області виконує свої повноваження та розташовано на підконтрольній українській владі території Донецької області у м. Слов’янську за адресою: 84122, м. Слов’янськ, вул.Чубаря, 4, e-mail: aktsar2015@i.ua