Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 98 гостей.

 Краеведческий музей г. Артемовск

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Переглядів: 3088
30.11.2016 - 15:04

Всі акції, які проводяться у цей день спрямовані  на укріплення громадської підтримки программ профілактики розповсюдження ВІЛ/СНІДу, організацію навчання та надання інформації з усіх аспектів цієй всесвітньої проблеми.
Центр первинної медико-санітарної допомоги Бахмутської міської ради розпочав санітарно-просвітницьку акцію  в навчальних закладах м. Бахмута. Під час таких заходів крім лекцій та відповідей на запитання молоді люди, за бажанням, проходять БЕЗКОШТОВНЕ ТЕСТУВАННЯ НА ВІЛ.

Така акція вже пройшла  в Артемівському коледжі транспортної інфраструктури. 40 молодих людей пройшли тестування. 1грудня такі саме заходи буде проведено  в музичному училищі, а протягом місяця в аграрному ліцеї та педагогічному училищі.
1 грудня в 13-00 в бібліотеці №2 по вул. Чайковського,28 буде проведена лекція по профілактиці СНІДу. Після лекції бажаючі можуть зробити безоплатне обстеження на ВІЛ.

ВІЛ-інфекція – це повільно прогресуюче вірусне захворювання, що вражає імунну систему, крайньою стадією розвитку якого є СНІД (синдром набутого імунодефіциту). Від самої ВІЛ-інфекції хворі не вмирають, але пригнічення імунітету, яке відбувається під дією вірусу, призводить до того, що людина стає незахищеною перед раком, туберкульозом та іншими важкими інфекційними недугами, безпечними для людей з нормальним імунітетом.
ВІЛ в концентрації, якої достатньо для інфікування іншої людини, знаходиться тільки в деяких середовищах організму: в крові, предэякуляте, спермі, вагінальних виділеннях, грудному молоці, лімфі. При контакті цих середовищ з пошкодженою шкірою і слизовою оболонкою або ж при проникненні їх безпосередньо в кров здорової людини відбувається зараження. Слина, сльози і інші біологічні рідини не представляють небезпеки в плані передачі інфекції за умови, що в них не присутня кров.
За шість місяців 2016 року в Україні за даними  Украинского центра контроля за социально опасными заболеваниями МОЗ Украины  було зареєстровано 7 612 нових випадків ВІЛ-інфекції (з них 1 365 дітей до 14 років). Всього з 1987 року в Україні офіційно зареєстровано 287 970 нових випадків ВІЛ-інфекції, від Сніду в Україні померло 39 887 осіб. Найбільш уражені ВІЛ-інфекцією регіони – Дніпропетровська, Донецька, Київська, Миколаївська та Одеська області, а також Київ.
Починаючи з 2008 року, українці найчастіше інфікуються через незахищений секс. Якщо в 2005 році через сексуальні контакти інфікувалися 33% людей, у яких була виявлена ВІЛ-інфекція, то в 2012 році цей відсоток зріс до 51. Вперше більше половини нових випадків передачі ВІЛ-інфекції сталося через незахищений секс. У 2015 році цей показник склав 60 відсотків. Більшість випадків інфікування ВІЛ в Україні сьогодні реєструються у молодих людей від 15 до 30 років.
Заразитися ВІЛ-інфекцією через власну легковажність досить просто. Але ще простіше - уникнути зараження. Багато людей вважають, що проблема ВІЧ/СПІДу їх не стосується, але ми живемо в буремному світі і тільки ми самі можемо захистити себе та своїх рідних завдяки знанням та  інформації щодо цієї хвороби та правилам поведінки.
Ліків, що дозволяють повністю видалити ВІЛ з організму людини, немає, тому дане захворювання вважається невиліковним. Однак за допомогою високоактивної антиретровірусної терапії (ВААРТ) можна значно сповільнити прогресування інфекції. Крім того, на тлі антиретровірусної терапії хворий стає менш заразним (це один з аспектів профілактики ВІЛ-інфекції).
У зв'язку з цим ВІЛ-інфекцію вкрай важливо своєчасно виявляти і починати лікування, що дозволяє інфікованій людині жити досить активно і продуктивно десятки років.
За для того, щоб не ризикувати своїм здоров'ям та життям, а також попередити зараження інших людей важливо своєчасно встановити свій статус.
Є як мінімум сім причин, за якими варто пройти тестування:
*отримання результатів тесту допоможе уникнути мук невідання;
*це дасть вам упевненість в тому, що ви не передасьте ВІЛ тим, кого любите;
*якщо ви збираєтеся стати матір'ю, то будете спокійні за свою дитину, оскільки передача вірусу від матері дитині може бути суттєво знижена (до 1-2 %), якщо вагітна жінка приймала антиретровірусні препарати;
*тестування на ВІЛ не займає багато часу, проводиться анонімно і безкоштовно;
*якщо ВІЛ – інфекція є, без належного лікування вона призводить до серйозних наслідків для здоров'я;
*рання діагностика і своєчасне лікування дозволяють зберегти здоров'я;
*сучасне лікування ВІЛ – інфекції доступно сьогодні в Україні.
Тестування на ВІЛ проводиться безкоштовно, добровільно і, за бажанням, анонімно. В містах Бахмуті, Соледарі та Часів Ярі  можна пройти обстеження в амбулаторіях за місцем проживання, звернувшись до свого дільничного або сімеймого лікаря.
Якщо ж говорити про профілактику інфікування ВІЛ для конкретної людини, то правилами життя для неї повинні стати наступні: неприйняття випадкових статевих зв'язків, захищений секс і негативне ставлення до наркотиків. А якщо ви людина, яка не надто обтяжена моральними засадами, і вступаєте в інтимні стосунки з малознайомими партнерами є засіб, що охороняє від зараження - презерватив.