Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 142 гостя.

Верховна рада України

За останній тиждень ще понад 5 тисяч українських родин залучили майже 120 млн грн. на заходи з економії енергоресурсів по програмі "теплих" кредитів

Переглядів: 1515
05.04.2017 - 06:14

З початку весни з кожним новим тижнем, як тільки Урядова програма безповоротної фінансової допомоги на утеплення житла знову запрацювала на повну силу, її популярність швидко зростає. Лише за останній тиждень понад 5 тисяч українських родин скористалися "теплими" кредитами, залучивши 119,3 млн грн. на утеплення житла. Для порівняння позаминулого тижня кількість нових учасників програми склала близько 4 тисяч сімей, а сума коштів – 89 млн гривень.

"Результати повноцінної роботи програми у цьому році перевищують минулорічні показники. Для прикладу в найактивніші періоди минулого року обсяги коштів, які населення в тиждень залучало на енергоефективні заходи, сягали 60-90 млн грн. Цього року вже перевищено рубіж у 100 млн гривень. На наше переконання, на цьогорічну активність населення значно вплинули в рази зменшені рахунки за комунальні послуги після впровадження енергоефективних заходів в помешканнях і здешевлення "теплих" кредитів, яке виникло за рахунок конкуренції між більшою кількості банків-учасників програми та дії місцевих програм додаткового відшкодування витрат на утеплення", - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Голова Агентства пояснив, що як тільки три тижні тому до програми приєднався ПриватБанк з наміром встановити відсоткову ставку не більше 18%, це стимулювало інші банки також пом’якшувати умови надання "теплих" кредитів. Тож, наразі в Ощадбанку та Укргазбанку відсоткова ставка  складає менше 18%.

"Крім цього, населення може звертатися до місцевих органів влади за додатковим відшкодуванням витрат на утеплення. Для цього завдяки тісній та наполегливій роботі Агентства з місцевою владою в регіонах прийнято вже 242 місцеві програми здешевлення "теплих" кредитів. У більшості регіонах місцева влада бере на себе виплату всієї відсоткової ставки", - нагадав С.Савчук.

Яку мету переслідують учасники програми "теплих" кредитів? Так, за останній тиждень:

  • 186 сімей залучили в державних банках 3,9 млн. грн., щоб замінити газові котли на твердопаливні;
  • майже півмільйона гривень взяли 3 ОСББ, щоб впровадити енергоефективні заходи у своїх будинках;
  • найпопулярнішим напрямом програми залишається утеплення та підвищення енергоефективності індивідуального житла, по якому більше 5500 родин залучили 114,9 млн. гривень.

"Загалом, ціль у всіх одна – впровадити такі заходи, які дозволять зменшити енергоспоживання і, як результат, рахунки за комунальні послуги. При цьому, у всіх є можливість скористатися безповоротною фінансовою допомогою від Уряду та місцевої влади на впровадження цих заходів", - підсумував С.Савчук.

Нагадаємо, що з початку дії програми "теплих" кредитів нею скористалося понад 220 тисяч сімей, що залучили більше 2,9 млрд грн. на енергоефективні заходи. Зокрема, за програмою:

  • більше 19 тисяч сімей відмовилися від споживання газу та придбали «негазових» котлів на суму майже 300 млн гривень;
  • 154 тисяч сімей вирішили утеплити свої приватні будинки, придбавши енергоефективні матеріали на суму майже 2,6 млрд гривень;
  • 677 ОСББ та ЖБК залучили більше 82 млн грн на утеплення багатоповерхівок.

Довідково:

Урядова програма з енергоефективності передбачає часткове відшкодування суми "теплого" кредиту:

  • 20% - для фізосіб на придбання твердопаливних котлів, 35% - для субсидіантів.
  • 35% - для фізосіб на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання, у тому числі для отримувачів субсидій;
  • 40% - для ОСББ та ЖБК на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання. Якщо у складі ОСББ є родини-отримувачі субсидії, таке ОСББ отримує відшкодування у середньозваженому розмірі між 40% і 70% — залежно від кількості субсидіантів.

Дізнатися, в яких містах, районах, регіонах діють так звані місцеві програми здешевлення "теплих" кредитів, можна за допомогою Інтерактивної карти на сайті Держенергоефективності: http://saee.gov.ua/uk/programs/map.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

З початку весни з кожним новим тижнем, як тільки Урядова програма безповоротної фінансової допомоги на утеплення житла знову запрацювала на повну силу, її популярність швидко зростає. Нагадаємо, що з початку дії програми "теплих" кредитів нею скористалося понад 220 тисяч сімей, що залучили більше 2,9 млрд грн. на енергоефективні заходи.

Останні статті на сайті