Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 123 гостя.

Баннер Донецкой торгово-промышленной палаты

28 липня - Всесвітній день боротьби з гепатитом

Переглядів: 3486
24.07.2017 - 09:02

28 липня 2017 року відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитом.  Ця дата започаткована на сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я в 2010 році. В 2013 році ВООЗ оголосила про те, що вірусні гепатити є такою саме   глобальною проблемою людства, як ВІЛ, туберкульоз та малярія.

Тема заходу цього року -  «Ліквідувати гепатит».

Гепатит - це запалення печінки, викликане, в основному, вірусною інфекцією. Існує п'ять основних вірусів гепатиту, званих типами A, B, C, D і E. Зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічної хвороби у сотень мільйонів людей і, в цілому, та є найпоширенішою причиною цирозу і раку печінки. На теперішній час за даними ВООЗ понад 2 млн. людей в України інфіковані гепатитом С, що складає близько 5% населення. А серед вразливих груп населення рівень інфікування сягає за 50%.

Більшість людей, інфікованих цими вірусами, не знає про своє захворювання, тому не дотримуючись індивідуальних правил захисту може передати її своїм близьким та іншим людям. В зв’язку з цім в них може розвинутися важка або смертельна хвороба печінки на будь-якому етапі  життя.

Причиною гепатиту А і Е зазвичай є вживання в їжу забруднених харчових продуктів або води.  Виконання найпростіших правил особистої гігієни та гігієни харчування надійно захищає від цих інфекцій.

Гепатити В, С і D розвиваються в наслідок парентерального контакту з інфікованими рідинами організму. У число найпоширеніших способів передачі цих вірусів входять переливання зараженої крові або продуктів крові, інвазивні медичні процедури з використанням забрудненого обладнання. Щодо гепатиту В, досить часто він передається статевим шляхом. Передача інфекції від матері до дитини відбувається під час вагітності, пологів та годуванні грудьми. За допомогою медичних заходів можна уникнути інфікування малюка, але це потребує ретельного дотримання гігієнічних правил та вживання необхідних ліків.

Запам`ятайте, вірус гепатиту занадто живучий і на протилежність вірусу СНІДу, довго зберігається у зовнішньому середовищі, іноді, навіть, до кількох тижнів.

Небезпек в житті дуже багато і одна з них – це інфікування на гепатит В. Найбільш ефективний захід, що запобігає вірусному гепатиту В є вакцинація. Перше щеплення треба проводити як раніше – в перші 12 годин після народження малюка. Друге та третє щеплення проводять в один місяць, потім в 6 місяців. Діти добре сприймають ці щеплення. Імунітет зберігається мінімум протягом 8-10 років, але найчастіше залишається на все життя.

Але багато батьків уникають можливості захистити свою дитину від цієї підступної хвороби, не розуміючи всі ризики в подальшому житті дитини.

Так наприклад, станом на 17 липня 2017 року в м. Бахмут отримали всі три дози вакцини лише 42.4% дітей першого року життя. Нажаль, батьки відмовляються від проведення щеплень.

На сьогоднішній день найважливішу роль в профілактиці вірусних гепатитів відіграють профілактичні заходи і відповідальне ставлення до свого здоров'я. У зв'язку з цим, чимале значення має дотримання індивідуальних заходів захисту: слід уникати контактів з біологічними виділеннями інших людей, в першу чергу уникати контакту з кров’ю. В мікроскопічних дозах кров може залишатися на бритвах після гоління, зубних щітках, ножицях для нігтів. Не слід користуватися цими предметами разом з іншими людьми. Не користуйтесь повторно вже використаними шприцами та голками для вживання наркотичних речовин. Ніколи не робіть пірсінг або татуювання нестерильними приборами. Дотримуйтесь практики безпечного сексу з використанням презервативів. Проводьте вакцинацію дітей проти вірусного гепатиту  В згідно з Національним календарем щеплень та своєчасно проходьте профілактичні  огляди.

В Україні працює безкоштовний Національний Телефон Довіри з питань вірусних гепатитів 0-800-50-33-10. Його робота  сприяє поширенню інформації про доступні способи медичної допомоги, вирішення інформаційних потреб щодо захворювання та шляхів його подолання і профілактики, які є на території всієї Україна.

З метою збереження свого здоров’я дотримуйтесь елементарних правил гігієни та зробіть своєчасну вакцинацію.

Останні статті на сайті