Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 107 гостей.

Офіційний сайт відділу освіти Артемівської міської ради Донецької області

Держава на варті здоров'я громадян

Переглядів: 11965
18.07.2012 - 11:10

Держава на варті здоров'я громадян: реалізується пілотний проект  з впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

Гіпертонічній хворобі байдуже, хто ти і скільки тобі років.

  • Кожний третій українець хворий на гіпертонічну хворобу. Хвороба є причиною інсультів, інфарктів, які нерідко призводять до невиправних наслідків
  • У кожному другому випадку смерті винна саме  гіпертонія. Таких сумних наслідків можна уникнути, якщо вчасно діагностувати та лікувати гіпертонію
  • Доступні і якісні ліки від хвороб системи кровообігу врятують чимало життів.
  • Тому Кабінетом Міністрів України прийнято рішення про запровадження проекту з державного регулювання цін на лікарські засоби для хворих на гіпертонію, і з  1 серпня 2012 року:
  • Ціни на дорогі ліки для гіпертоніків знизяться
  • Кожна людина, якій необхідні ліки від гіпертонії, суттєво заощадить свій бюджет
  • Вітчизняні виробники забезпечать ефективними якісними , безпечними та доступними ліками всіх, хто цього потребує
  • До кінця року буде введено механізм часткового відшкодування громадянам вартості ліків від гіпертонії.

«Гаряча лінія»

При МОЗ України функціонує телефонна «гаряча лінія» з питань запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для осіб з гіпертонічною хворобою.

Кожен бажаючий може поставити питання щодо пілотного проекту.

Телефон «гарячої лінії»: 044-200-07-80 з 9.00 до 18.00 (за тарифами Укртелекому)

Як повідомляється на сайті Державної служби України з лікарських засобів (далі — Держлікслужба України), Інна Демченко, перший заступник голови Держлікслужби України, під час селекторної наради в КМУ доповіла про стан реалізації Пілотного проекту з впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою (далі - пілотний проект).

Затверджено граничні рівні оптово-відпускних цін на лікарські засоби, включені в пілотний проект; розраховано зовнішні та внутрішні референтні. При цьому на лікарські засоби, включені до пілотного проекту, постачальницько-збутові надбавки встановлені на рівні не вище 10% оптово-відпускної ціни, торговельні (роздрібні) надбавки — не вище 25% закупівельної ціни.

І. Демченко звернула увагу на те, що до постанови КМУ № 340 було внесено зміни, відповідно до яких з 1 серпня 2012 р. аптеки повинні закуповувати і реалізувати лікарські засоби, включені в пілотний проект, не перевищуючи граничного рівня оптово-відпускних цін, встановленого МОЗ України.

Виробники лікарських засобів і аптечні заклади проінформовано про запровадження державного регулювання цін на препарати для лікування осіб із гіпертонічною хворобою, затверджено методичні рекомендації «Організаційно-методичні заходи щодо виписування рецептів на лікарські засоби, на які поширюється дія пілотного проекту».

Для забезпечення реалізації вимог п. 5.2 постанови КМУ № 340 Держлікслужбою України розроблено проект змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, згідно з якими ліцензіат повинен забезпечити встановлений рівень цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою та наявність цих препаратів в аптечному закладі. Проект відповідного наказу МОЗ України перебуває на погодженні в профільному міністерстві.

Нині члени робочої групи (штабу) обговорюють порядок часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб із гіпертонічною хворобою, а також питання створення переліку пацієнтів із гіпертонічною хворобою.

Як наголосила перший заступник голови Держлікслужби України, для запобігання підвищенню цін на лікарські засоби вітчизняного виробництва між МОЗ України, Об’єднанням організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України та суб’єктами господарювання — виробниками лікарських засобів 30 квітня було укладено Меморандум порозуміння. Згідно з цим документом вітчизняні виробники зобов’язалися забезпечити виробництво необхідної кількості лікарських засобів, на які поширюється реалізація пілотного проекту, і не підвищувати ціни на них, а також забезпечити з 1 липня 2012 р. на своїх підприємствах наявність 2-місячного запасу таких ліків. А вже 6 червня 2012 р. було підписано Меморандум порозуміння між КМУ та суб’єктами господарювання, що здійснюють виробництво лікарських засобів, оптову та роздрібну торгівлю цією продукцією, згідно з яким суб’єкти господарювання взяли на себе зобов’язання вживати заходи щодо реалізації пілотного проекту шляхом зниження рівня граничних оптово-відпускних цін та забезпечення наявності 2-місячного запасу необхідних ліків.

Підготовлено КУЗО «ЦПМСД Артемівської міської ради» за матеріалами  www.diklz.gov.ua

У кожному другому випадку смерті винна саме  гіпертонія. Таких сумних наслідків можна уникнути, якщо вчасно діагностувати та лікувати гіпертонію .Кожний третій українець хворий на гіпертонічну хворобу. Хвороба є причиною інсультів, інфарктів, які нерідко призводять до невиправних наслідків .

Останні статті на сайті