Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 122 гостя.

Верховна рада України

Забезпечення комплексного підходу у формуванні основ безпеки життєдіяльності дошкільнят

Переглядів: 10862
26.11.2012 - 08:43

20.11.2012 року відбувся семінар керівників дошкільних навчальних закладів  на тему «Забезпечення комплексного підходу у формуванні основ безпеки життєдіяльності дошкільнят» на базі дошкільного навчального закладу ясла-садку  № 39 «Кульбабка».

Ця тема на даному етапі дуже актуальна тому, що за останні роки значно збільшилась кількість пожеж, дорожньо-транспортних пригод, в яких гинуть діти. І, найчастіше, дорослі самі наражають на небезпеку життя дітей, не приділяючи належної уваги прищеплюванню дітям навичок і правил безпечної поведінки. Відповідь на питання, як зробити життя дітей безпечним на фоні існуючих протиріч,  намагались знайти учасники семінару, який  проходив у формі творчої студії.

          Почався семінар з інформаційних повідомлень «Актуалізація проблеми управління охороною праці і безпекою життєдіяльності: місія, статистика, протиріччя» та «Концептуальні ресурси управління ОБЖД»,  які були подані у формі діалогу між спеціалістом відділу освіти Рязанцевою В.В. та методистом ММК Нікітіной І.І.

         Завідувач дошкільного закладу № 39 Кутіхіна О.Д. та вихователь-методист Мотичкіна Т.Г. поділились досвідом роботи з питань організації роботи по безпеці життєдіяльності, висвітлили напрямки та цікаві форми роботи з дітьми, педагогами та батьками.  Слухачів вразила нова форма робота з дітьми  -  музично-театралізована розвага за форматом телепередачі «Без репетицій» на тему «Вогонь і вода» з дітьми старшої групи, яку провела вихователь дошкільної установи № 39  Лесакова Л.М. Невимушена атмосфера, створення ситуації успіху,  різноманітні ігрові, комунікативні й мультимедійні технології забезпечили високий рівень інтересу, позитивні емоції та  мотивацію до взаємодії педагога і вихованців, а  діти мали можливість  показати здоров’язберігаючу компетенцію щодо правил пожежної безпеки. Кульмінацією розваги став прихід інспектора пожежної охорони Реви С.П., який грав з дітьми у вікторину, показав презентацію про історію виникнення пожежної служби.

          Під час екскурсії по ДНЗ, завідувач та вихователь-методист, звернули увагу учасників семінару на середовищну модель виховання безпечної поведінки у дошкільників. В предметний простір груп включені куточки безпеки, а також їх елементи по всіх зонах розвивального середовища.

          В теоретичній частині семінару головний спеціаліст відділу освіти         Коломак Т.Б. провела колоквіум на тему «Прийняття оперативних рішень щодо забезпечення умов для безпечного перебування дитини в ДНЗ». Слухачам були запропоновані питання з різними ситуаціями, їх вирішення сприяло активізації слухачів.

          Вихователі-методисти дошкільних установ № 10 (Мілованова М.В.), №49 (Рязанцева В.В.), №55 (Поспєлова І.О.)  провели практичні вправи з учасниками семінару, з їх допомогою були отримані знання про використання сучасних форм роботи з учасниками навчально-виховного процесу: дітьми, працівниками, батьками.

           Завідувач ДНЗ № 52 виступила з досвідом роботи щодо контролю роботи з охорони життя та здоров’я дітей. Слухачі  відмітити, що адміністрація цього закладу створює ситуацію успіху для кожного працівника, що сприяє підвищенню ефективності й охорони праці.

          Вихователь-методист дошкільної установи № 27 Хромихіна І.М. провела «віртуальну екскурсію» за допомогою  слайд-шоу фотографій, під час якої були розглянуті сучасні умови для створення здоров’язберігаючого середовища.

         Заслуговую на увагу науково-методичне забезпечення семінару. Так творча група вихователів-методистів створила та презентувала  методичку «Забезпечення комплексного підходу у формуванні основ безпеки життєдіяльності дошкільнят», в якій розкрито систему планування діяльності дитсадка, надані різні форм роботи, показана  системою контролю з боку адміністрації з проблеми. Молоді вихователі-спеціалісти підготували диски, на які зібрали 100 консультацій для батьків, відеоролики, мультфільми, презентації на тему безпеки дошкільнят. Сюрпризом стала презентація посібника для дітей старшого дошкільного віку  «Розвивайко в країні Обежедейка», який створила  творча група дошкільного закладу № 39 (вихователь Вербицька В.В., вихователь Фатова О.А., вихователь-методист Мотичкіна Т.Г.).

         Підведення підсумків роботи, яке пройшло за допомогою перегляду та обговоренню інтерв’ю, допомогло педагогам усвідомити значущість придбаних знань та навичок, проаналізувати власні досягнення та проблеми, зробити висновок, що  створення відповідних умов необхідне для збереження життя та здоров’я дітей.

DSC04614DSC04615DSC04620