Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 118 гостей.

Артемівське відділення Донецької ТПП

Відшкодування вартості ліків для гіпертоніків подовжено

Переглядів: 6742
11.02.2013 - 07:45

Міністерство охорони здоров'я України звернулось до Кабінету Міністрів із ініціативою подовжити у поточному році відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою і дана ініціатива МОЗ була повністю схвалена Урядом. 30 січня 2013 року відповідною постановою КМУ проект було подовжено до 31 грудня 2013 року. На його реалізацію з Державного бюджету України на цей рік передбачено понад 191 млн грн.

Цього року часткове відшкодування вартості лікарських засобів здійснюється відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.2012 № 907.

Порядок та умови надання у 2013 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на часткове відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 982 (із змінами).

За інформацією МОЗ, на сьогодні в Україні майже 12 млн осіб, хворих на гіпертонічну хворобу. Завдяки реалізації проекту на кінець минулого року було зафіксовано зниження середньозваженої вартості ліків для гіпертоніків на 12 відсотків, на стільки ж збільшено споживання ліків у натуральному вигляді.

Довідково:

В Україні зареєстровано понад 12 млн осіб, хворих на артеріальну гіпертензію. З них систематичне лікування отримують лише 14%, періодично приймають лікарські препарати 35%. Усі інші звертаються до них тільки для того, щоб угамувати біль. Щорічно цю хворобу виявляють у 1 млн українців.

Високий артеріальний тиск значно підвищує ризик захворіти на ішемічну хворобу серця, мозковий інсульт, а також на серцеву та ниркову недостатність, призводить до враження судин й очей. У людей з високим тиском у 3-4 рази частіше розвивається ішемічна хвороба серця і в 7 разів - порушення мозкового кровообігу.

Саме тому держава закликає громадян не займатись самолікуванням, а відвідувати лікаря не лише для контролю власного стану здоров'я, а й для можливості заощадити на лікуванні.

Експерти МОЗ впевнені: доступна ціна на ліки стане запорукою не лише більш системного лікування хворих на гіпертонію, але й збільшення кількості тих пацієнтів, які приймають ефективні гіпотензивні препарати саме за рекомендацією лікаря. Це, переконані фахівці, дозволить знизити смертність від ускладнень гіпертонічної хвороби, зокрема, інсульту.

Всеукраїнський пілотний проект із впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для громадян з гіпертонічною недугою реалізується в рамках Соціальних Ініціатив Президента України. Він стартував 1 червня, відповідно до постанови Кабінету Міністрів (№ 340 від 25 квітня 2012 року) "Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою".

"Інформаційний лист для пацієнта з артеріальною гіпертензією"

 

О.В.Литвин, ЦПМСД Артемівської міської ради.
Підготовлено по матеріалах Прес-служби МОЗ України