Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 100 гостей.

Як запобігти соціальному сирітству?

Переглядів: 4850
10.07.2013 - 10:38

Про це сьогодні в Донецьку говорили учасники брифінгу, присвяченого розвитку мережі центрів матері та дитини.

В межах реалізації соціальних ініціатив Президента України в державі мережа таких закладів розширюється. У Донецькій області центри матері та дитини  відкриваються як регіональною владою, так і благодійними організаціями.

З метою впровадження нових форм соціальної підтримки жінок та запобігання відмови батьків від новонароджених дітей в регіоні обласною радою створено Донецький обласний центр матері та дитини, а за допомоги Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» в Донецьку відкрито спеціалізований міський заклад «Центр матері та дитини». Актуальність створення таких закладів полягає в тому, що у 2011 році 56 жінок відмовились від новонародженої дитини, у 2012 році – 65, а у І півріччі 2013 – вже 35 матерів.

Розповідаючи про вже існуючі на території області установи, начальник управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Лілія ЗОЛКІНА зазначила, що у червні поточного року обласною радою прийнято комплексну програму «Молодь. Сім’я» на 2013-2017 роки. Один з її блоків присвячений розвитку сімейної політики на території Донеччини.

Як зазначила очільник профільного управління, за останні роки  на території України почала розвиватися мережа соціальних закладів, які здійснюють роботу з різними категоріями молоді та сімейними парами.

– Серед цих закладів, особливо виділяється мережа центрів матері та дитини, які необхідні як для нашого регіону, так і для держави в цілому. Наразі, органи державної влади спільно з підприємствами  та благодійними фондами зацікавлені в створенні саме соціальних структур, адже за сімейними формами виховання – майбутнє нашої країни, - резюмувала Лілія ЗОЛКІНА.

Один з таких центрів – Донецький обласний центр матері та дитини, що розташований у Макіївці, - розрахований на 16 матерів та 32 дитини. Жінки можуть знаходитися тут з сьомого місяця вагітності до досягнення дитиною півторарічного віку.

Центр надає безоплатні психологічні, соціально-педагогічні, правові, соціально-економічні та інформаційні послуги особам, що тимчасово у ньому проживають; забезпечує їх харчуванням; створює належні психолого-педагогічні і житлово-побутові умови для забезпечення нормальної життєдіяльності осіб, що тимчасово у ньому проживають; сприяє здобуттю особами, що тимчасово у ньому проживають освіти, фаху, навичок самостійного життя з дитиною поза межами центру.

Прийом перших охочих до Донецького обласного центру матері та дитини заплановано з 15 липня поточного року.

Центр матері та дитини у Донецьку відкрито 1 листопада минулого року в межах міської програми «Збережемо дитині родину». Заклад створено Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України», який витратив на оснащення центру 300 тисяч доларів.

Центр розраховано на перебування у ньому десяти мам з дітьми. Наразі тут знаходяться вісім жінок, з них три – вагітні. Річний бюджет становить 600 тисяч гривень, які виділяються Фондом «Розвиток України».

Центри матері та дитини тісно співпрацюють з центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, з якими здійснюється спільна профілактика. Так, у минулому році з 44 звернень до донецького закладу, у 23 випадках діти залишись в родині.

Загалом, в рамках соціальних ініціатив Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА, на території нашої держави діють 16 подібних центрів. В них протягом 2012 року отримали допомогу 566 осіб. Завдяки роботі працівників таких закладів, 97 % жінок, що перебували в них, вийшли з центрів з досягненням позитивного результату.