Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 103 гостя.

Баннер Донецкой торгово-промышленной палаты

Андріївські вечорниці у Соледарській ЗОШ №14

Переглядів: 3499
19.12.2013 - 13:19

З давніх-давен наша Україна славиться своїми традиціями та обрядами. Кожен, хто не черствіє душею, хто сповнений любові до української спадщини, повертається до традицій свого народу.

13 грудня відмічають одне з великих та улюблених свят – День святого Андрія Первозванного,  або, як у народі його називають, Калита. Народні традиції міцно переплелися з релігійними та отак і дійшли до наших днів. Вечір напередодні молодь святкувала як «Андріївські вечорниці». Готувалися до них у складчину. До однієї господині зносили борошно, крупу, сушені яблука та груші й готували пісну вечерю, бо ж - Пилипівський піст. І обов’язково пекли калиту – цю найвеличнішу ознаку свята, яка печеться із прісного тіста у вигляді тонкого коржа, посередині з одворотом. Старші дівчата в цей час ворожили на заміжжя: чи скоро вийдуть заміж та яким буде майбутній чоловік.

 З метою розширення знань учнів про давні традиції українського  народу, велич і красу народних звичаїв 18 грудня 2013 року у Соледарській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №14 пройшло свято «Андріївські вечорниці» за участю  учнів 8-10 класів.

Бібліотекар школи  Вікторія Денищик і педагог-організатор Ольга Борисова підготували цікавий сценарій, усі необхідні атрибути, український одяг, вишиті рушники, український посуд, ікони святих.  Старшокласники із задоволенням взяли участь у  святі – прикрасили приміщення під справжню українську світлицю, підготували пісні і танці. Хлопці, за традицією, кусали справжню калиту, дівчата варили вареники, якими потім пригощали глядачів – учнів 3-4 класів. Усі учасники свята отримали справжнє задоволення! 

Андріївські вечорниці у Соледарській ЗОШ №14Андріївські вечорниці у Соледарській ЗОШ №14