Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 95 гостей.

ExportUA

Заходи до Дня Соборності та Свободи України

Переглядів: 10341
23.01.2014 - 13:19

У рамках реалізації ініціатив Президента України Януковича В.Ф. щодо забезпечення національної єдності та громадянської злагоди (у контексті відзначення Дня Соборності та Свободи України і 95-ї річниці проголошення Акта злуки) в місті Артемівську пройшов ряд заходів, присвячених цій події.

22 січня наша держава відзначає День Соборності та Свободи України. До цієї знаменної дати у всіх бібліотеках централізованої бібліотечної системи було організовано та проведено ряд інформаційно-масових заходів: круглий стіл, години історичної пам’яті, історичний екскурс, інформаційні тематичні бесіди, огляди літератури; оформлено тематичні полиці,  виставки книг і періодичних видань.

21 січня 2014 р. для спеціалістів Центральної міської бібліотеки була проведена година історичної пам’яті «Соборність України – це спогад про минуле та наміри про майбутнє». Зав. відділом обслуговування Голопьорова В.І. розповіла про тернистий шлях до історичного об’єднання українських земель  в одну, що вкарбувалась в історію України величним святом – Днем Злуки. Вона розповіла про той зимовий день, коли на Софіївській площі в Києві було проголошено Акт Злуки, а також про висновки науковців чому було не реалізований проект соборності в Україні після 1919 року про причини краху української державності. Доповідач акцентувала увагу на пророчих словах державного секретаря ЗУНР Л. Цегельского, одного з творців Акта Злуки, який сказав про 22 січня так: «Це така дата, що її виучувати будуть напам’ять українські діти грядущих поколінь побіч таких дат, як дата Хрещення Русі, як битва над Калкою, як битва під Полтавою, або Зруйнування Січі». Тому, зауважила вона, нам потрібно берегти світлу пам’ять про тих, хто приніс своє життя на олтар соборності і державності.

У відділі обслуговування дітей середнього і старшого шкільного віку міської бібліотеки для дітей було оформлено тематичний перегляд літератури «Соборна – значить об’єднана». На перегляді представлені цікаві історичні статті із періодичних видань «День Соборності України: Історія свята», «Соборність з регіональними особливостями», «Соборність України – нездоланна воля українців до свободи», які розповідають про події 1919 року та політичні документи того часу. Книги та окремі статті з енциклопедій доповнюють тематичний перегляд ілюстраціями, портретами державних діячів того часу. Знайомство з переглядом дало можливість читачам дізнатись про подію великого історичного значення – День Соборності України.

Для учнів 8-го кл. ЗОШ №13 в бібліотеці-філіалі №7 провели історичну годину «Україна - соборна, вільна, сильна». До заходу була оформлена книжкова виставка «Єдність української нації». Читачі ознайомились з українськими провісниками соборності України в період з початку 1917 року до 22 січня 1919 року – до Дня прийняття документу про Злуку двох незалежних українських держав: Українська Народна Республіка і Західно-Українська Народна Республіка в одну єдину Соборну Україну. Була проведена вікторина «День соборності – свято України». З захопленням учасники заходу прослухали легенду про Україну. Читачка бібліотеки Тупікова Єлізавета виконала пісню «Україночка» (сл.Т.Чеснокова, Л.Галій, муз.Г.Роман).

В бібліотеці-філіалі № 8 проведено історичний екскурс «З чого почалась Україна для мене». Ведуча заходу  ознайомила  дітей з подіями 22 січня 1919року,  показала їх важливість в становленні ідеї незалежності, соборності України. Захід супроводжувався відеоматеріалами. Наприкінці заходу було прочитано вірш П. Тичини «На Аскольдовій могилі». Бібліотекар провела огляд літератури, що знайомить з цими історичними подіями.

В бібліотеці-філіалі №1 провели бесіду-розповідь біля книжкової виставки «Соборна Україна». Матеріали виставки допомагають зробити висновки з уроків нашої історії та пам’ятати про те, щоб Незалежність і Соборність завжди були невід’ємними атрибутами нашої держави.

Також була проведена інформхвилина «Забута перемога» (Філіал №4), оформлена тематична полиця «Суверена моя Україна» (Філіал №5).

Такі заходи сприяють виховання любові та поваги до своєї землі, Батьківщини, розширюють коло знань, прививають  інтерес  до минулого України і ще раз нагадують читачам, що саме в єдності сила і незламність нашого народу.