Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 110 гостей.

Артемівське відділення Донецької ТПП

Якщо не вистачає страхового стажу для призначення пенсії

Переглядів: 688
25.05.2020 - 10:04

Згідно до ст.26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” наявність у людини мінімально необхідного страхового стажу дає їй право на оформлення пенсії після досягнення встановленого віку. У 2020 році право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років мають особи за наявності страхового стажу 27 років. Якщо немає необхідного стажу у 60, можна попрацювати до 63-х років - у цьому випадку для виходу на пенсію в 2020 році знадобиться всього 17 років стажу (в цій опції також діє щорічне підвищення стажу, яке в 2028 році складе 25 років).  Якщо піти у 65 років, для виходу на пенсію знадобиться всього 15 років стажу - це вимога на сьогоднішній час залишається без змін. Слід зазначити, що необхідний стаж щороку збільшуватиметься на 1 рік до досягнення 35 років у 2028 році.

         Щоб з’ясувати свій стаж та дізнатись, скільки не вистачає, громадянин може звернутися до територіального управління Пенсійного фонду України  або зайти на веб –портал електронних послуг ПФУ та самостійно провести обчислення стажу та розміру пенсії за допомогою програми «Пенсійний калькулятор».

         При відсутності потрібного страхового стажу для призначення пенсії, можна укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування  та  докупити страховий стаж, але не більш ніж за 5 років. Зауважимо, що докупити можна лише загальний страховий стаж. Не можна докупити спеціальний стаж: стаж шахтаря, металурга, вчителя  чи лікаря.

        Придбання відсутнього страхового стажу шляхом доплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) до Пенсійного фонду України проводиться відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”. Вартість покупки стажу здійснюється за формулою: стаж = ЄСВ х коефіцієнт х кількість місяців. Коефіцієнт залежить від кількості необхідних років: для одного року -2, для двох – 1,8, для трьох – 1,6, для чотирьох – 1,4, для п’ятьох – 1,2.

         Слід зазначити, що можна купити необхідний стаж, заплативши одразу за весь період, або ж укласти договір не менш як на рік і сплачувати та набувати стаж поступово. Для цього потрібно звернутися до податкової служби за місцем проживання. Належно відмітити, якщо при одноразовій сплаті сума розраховується з урахуванням коефіцієнтів, то при поточних платежах вони не застосовуються – тобто так удвічі дешевше.

         Наприклад, для призначення пенсії людині не вистачає 1 року страхового стажу.   З 01.01.2020 р. мінімальна зарплата становить 4723 грн.  Мінімальний страховий внесок за 22% ставкою єдиного соціального внеску - 1039 грн. 06 коп. З урахуванням коефіцієнта, який застосовується при одноразовій сплаті ( за 1 рік  - 2)  дорівнює       2078 грн. 12 коп. Таким чином, сума, яку необхідно у 2020 році сплатити в Пенсійний фонд за купівлю 1 року стажу становить 24937 грн. 44 коп. (2078,12 х 12 місяців). Якщо стаж купується поступово (частинами), то сплатити за 1 рік треба 12468 грн. 72 коп. Звертаємо увагу на те, що через підвищення мінімальної заробітної плати розмір плати за кожен куплений рік страхового стажу збільшуватиметься.    

         Отже, про свою майбутню пенсію, щоб її отримувати, краще подумати вже зараз. Розмір пенсії залежить від стажу роботи та розміру заробітної плати. Заздалегідь зрозумівши, що для виходу на  «заслужений відпочинок» не вистачає кількох місяців або років стажу, є можливість допрацювати або докупити необхідний стаж.

          Більш детальну інформацію з цього питання можна отримати в Управлінні праці та соціального захисту населення Бахмутської міської ради за адресою:   м. Бахмут,  вул. Б.Горбатова,57, в Бахмутсько –Лиманському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України за адресою: м. Бахмут, вул. Миру,35, в Бахмутському  управлінні  Головного управління ДПС у Донецькій області за адресою: м. Бахмут, вул. Василя Першина,8.