Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 94 гостя.

Верховна рада України

Алкоголь, наркотики і тютюн - молодь вживає, бо доступно

Переглядів: 7015

12 червня 2012 року Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) представив результати дослідження ESPAD про вживання сигарет, алкоголю і наркотиків учнівською молоддю України. Позитивні тенденції останніх років ще дуже нестабільні, а цифри все одно вражають. Так, по досягненню 13 років досвід куріння мають 36% опитаних. Щоденно палить 20% учнів. Серед молоді 15-17 років 90% коли-небудь вживали алкоголь. Заборонені наркотичні речовини пробували 25,4% учнів, а близько 11% опитаних вважають, що марихуану чи гашиш дістати легко.

Головна причина поширення вживання алкоголю, цигарок і наркотиків - доступність для молоді. З іншого боку, пропаганда здорового способу життя і робота урядових та неурядових установ сприяли зниженню рівня шкідливих звичок серед підлітків.

«Ми отримали цікаві дані: частота вживання алкоголю серед української молоді дещо зменшилася, але зростає об’єм споживання алкоголю на особу. Якщо порівняти результати, то в Україні за останній місяць 54% підлітків споживало алкоголь проти 38% у Швеції», – повідомила Юкіе Мокуо, голова Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

«Вчора ми виграли у шведів у футболі, але програємо у здоров’ї підлітків у цьому порівнянні», – зазначила Ольга Балакірєва, голова Правління Українського соціологічного центру імені Олександра Яременка.

Багато молоді починає із вживання слабких наркотиків у віці 13-15 років. І дослідження цікаве тим, що дозволяє вивчити основні чинники, що спонукають підлітка до куріння, вживання алкоголю, наркотиків.

У рамках міжнародного дослідження кожна країна може включити ще свій національний блок із найбільш актуальними для неї питаннями. Український блок склали проблеми ВІЛ/СНІДу і доступу до медико-соціальних послуг.

2/3 українських підлітків знають, як самостійно звернутися за медико-соціальними послугами і роблять це здебільшого за місцем проживання. За медичною, соціальною або іншою допомогою молоді люди найчастіше (60,4%) звертаються до місцевих поліклінік, громадські організації вказало тільки 3% респондентів - назвала цифри Ольга Балакірєва, співавторка дослідження.

Однак лише менше половини опитаних знає, куди звернутися для перевірки на ВІЛ/СНІД, а третина вважає, що зробити це досить складно. Також серед підлітків високий рівень недовіри до анонімності і конфіденційності процедури тестування на ВІЛ/СНІД. Тільки 20% правильно визначають всі способи захисту від ВІЛ-інфекції при статевих зносинах і знають, як ВІЛ не передається.

Інна Савчук, представник Уповноваженого Президента України з прав дитини, повідомила про позитивний досвід роботи дітей-омбудсменів у Вінниці. Йдеться про перевірки місць торгівлі за участю молоді з громадського представництва уповноважених з прав дітей та правоохоронців. На Фейсбук-сторінці Уповноваженого Президента України з прав дитини також можна повідомити про місце продажу дітям спиртного.

Довідка
Соціологічне опитування реалізоване у 2011 році в рамках проекту «Європейське опитування учнівської молоді щодо вживання алкоголю та наркотиків» (ESPAD) серед 7702 учнів/студентів віком 15-17 років. Проект здійснювався у 36 країнах Європи. В Україні дослідження провів Український соціологічний центр імені Олександра Яременка за підтримки ЮНІСЕФ в Україні. Дослідження ESPAD відбувається в Україні з 1995 року вже вп’яте. За даними дослідження, Україна демонструє середні по Європі показники щодо вживання алкоголю й тютюну підлітками, що характеризуються зниженням порівняно із попередніми роками.

Аналітичний звіт "Рівень поширення і тенденції вживання тютюну, алкогольних напоїв, наркотичних речовин серед учнівської молоді України 2011" розміщено у Бібліотеці Громадського Простору.

Підготовлено КЗОЗ «Центр первинної медичної (медико-санітарної) допомоги Артемівської міської ради» за матеріалами порталу Громадський простір

Головна причина поширення вживання алкоголю, цигарок і наркотиків - доступність для молоді. З іншого боку, пропаганда здорового способу життя і робота урядових та неурядових установ сприяли зниженню рівня шкідливих звичок серед підлітків. Частота вживання алкоголю серед української молоді дещо зменшилася, але зростає об’єм споживання алкоголю на особу. Якщо порівняти результати, то в Україні за останній місяць 54% підлітків споживало алкоголь проти 38% у Швеції.