Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 65 гостей.

Сайт Артемівської міської централізованної бібліотечної системи

Як уникнути обмороження

Переглядів: 9329
21.12.2021 - 08:42

З настанням низьких температур повітря на вулиці приходять і проблеми, пов’язані не тільки з традиційними для цього часу застудами або легкими травмами через ожеледицю, але і проблеми, які носять в деяких випадках куди більш серйозний характер - обмороження.

Обмороженням називають ушкодження тканин організму, що виникає під дією холоду. Часто обмороження супроводжується загальним переохолодженням організму і здебільшого вражає вушні раковини, ніс, недостатньо захищені кінцівки, зокрема пальці рук і ніг.

Внаслідок тривалого впливу низьких температур в організмі скорочується подача крові до судин, розташованих близько до поверхні тіла. Водночас тепло зберігається біля життєво важливих внутрішніх органів, однак тканини біля поверхні можуть сильно переохолоджуватися. Якщо відбулося обмороження в тяжкій формі, у тканинах починають утворюватися кристали льоду. Після цього людина перестає відчувати обморожені ділянки. Як наслідок — можливе відмирання тканин, що навіть призводить до смерті.

Здебільшого обмороження відбувається, коли температура повітря опускається нижче –10 градусів С. Однак сильний вітер і висока вологість можуть сприяти обмороженню навіть за плюсових температур. Відмороження спричиняє і носіння тісного чи мокрого взуття за низької температури повітря, тривале нерухоме положення (наприклад, через алкогольне сп’яніння чи поранення). Також обмороження може виникнути, якщо на морозі торкатися до металу голими частинами тіла.

Найчастіше переохолодження та обмороження загрожують працівникам, які за професійними обов’язками виконують роботи на відкритому повітрі у морозну погоду. Щоб захистити таких працівників від негативної дії холоду, необхідно скоротити час їхнього перебування на вулиці. Тож їм надають передбачені законодавством перерви у роботі для обігріву. Крім того, роботодавці повинні подбати про виділення спеціальних місць для обігріву працівників. Надзвичайно уважними повинні бути й працівники, які займаються експлуатацією, обслуговуванням та ремонтом обладнання і механізмів, що розташовані поза приміщеннями або в приміщеннях, які не опалюються. Саме контакт відкритих частин тіла з металевими елементами цих об’єктів може призвести до прилипання шкіри та її обмороження. 

Обмороження класифікують за ступенями. Виокремлюють чотири ступені обмороження:

  • І ступінь характеризується ураженням шкіри у вигляді зворотних розладів кровообігу, шкіра блідне, знижується чутливість, після розігрівання стає синьо-червоною, пухлина збільшується з тупим болем. Запалення триває кілька днів, потім шкіра свербить і облущується, згодом потерпілий одужує.
    • II ступінь проявляється некрозом поверхні шкіри, при відігріванні шкіра стає червоно-синьою, підпухає, утворюються пухирці, наповнені прозорою рідиною, спостерігається біль, підвищується температура тіла, погіршується апетит, погіршується сон, виникає лихоманка.
    • ІІІ ступінь супроводжується тромбозом судин, некрозом шкіри і м'яких тканин на різну глибину, виникають пухирі темно-бурого кольору, з'являється сильний біль, потовиділення, настає лихоманка, з'являється апатія.
    • ІV ступінь — змертвіння всіх шарів тканин, в т.ч. і кісток. Тіло холодне і нечутливе. Пухирі з чорною рідиною. Обморожена ділянка чорніє, муміфікується, спостерігається некроз протягом 2-3 місяців. Настає дистрофія і змінюється склад крові.

Одразу визначити ступінь відмороження неможливо. Ознаки того чи іншого ступеня виникають через 12-24 год з моменту, як потерпілий зігрівся. Тож першим кроком має бути транспортування в тепле приміщення. Водночас за першої ж нагоди важливо викликати швидку медичну допомогу. До прибуття швидкої потрібно діяти так. Насамперед важливо переконатися, що ні вам, ні постраждалій особі нічого не загрожує. Далі варто перевірити, чи не знепритомніла особа та чи дихає вона. Якщо дихання не прослуховується, необхідно провести серцево-легеневу реанімацію. Коли постраждалий вже перебуває в теплому приміщенні, варто обережно (не докладаючи зайвої сили) зняти з нього мокрий одяг та взуття. Стежте за тим, щоб не пошкодити уражені холодом ділянки! Коли переконалися, що постраждалий у свідомості, почніть його зігрівати: запропонуйте гарячі безалкогольні напої. Уражені ділянки потрібно обмити теплою (але не гарячою!) водою, щоб налагодити роботу судин. Потім можна накласти теплоізолювальні пов’язки з бавовняних або ватно-марлевих матеріалів. Далі постраждалого треба накрити ковдрою. Це всі можливі заходи першої допомоги при обмороженні. Лишається тільки чекати медиків, які відвезуть постраждалого до медичного закладу, де призначать подальше лікування від обмороження. До того часу постійно стежте за станом особи і не залишайте її на самоті.

Уникнути обмороження та переохолодження можна, якщо дотримуватися простих правил. Передусім важливо звернути особливу увагу на свій одяг. Він має бути багатошаровим, теплим, бажано з натуральних тканин і хутра. Штани, взуття не повинні щільно прилягати до ніг (має бути місце для повітря). Взуття повинне бути утеплене устілками із фетру. Не варто сильно затягувати шнурки чи застібки на взутті, інакше це може перешкоджати кровообігу. Перебуваючи на вулиці, потрібно стежити за обличчям, особливо за носом, вухами та щоками. Захищайте їх шапкою, шарфом, піднятим коміром.

Пам’ятайте, правильно надана домедична допомога пришвидшує реабілітацію людини, що отримала обмороження.

Відділ з питань праці Бахмутської міської ради