Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 107 гостей.

Сайт Артемівської міської централізованної бібліотечної системи

Підсумки роботи відділення Національної служби посередництва і примирення в Донецькій області за І півріччя 2018 року

Переглядів: 2097
20.07.2018 - 14:22

Протягом січня-червня 2018 року Відділенням проводилась робота по врегулюванню 42 випадків ускладнення стану соціально-трудових відносин (далі - СТВ), по яких було взято на облік 49 чинників.

Причиною виникнення випадків ускладнення у звітному періоді стала заборгованість із виплати зарплати в сумі 274 млн.грн.

З початку 2018 року було взято на облік 35 випадків ускладнення стану СТВ. Найбільша кількість таких випадків спостерігалась на підприємствах таких галузей економіки, як:

  • водопостачання, каналізація, поводження з відходами - 15 випадків (42,9%);
  • добувна промисловість і розроблення кар’єрів - 5 випадків (14,3%);
  • металургійне виробництво, виробництво готових металевих виробів - 2 випадки (5,7%);
  • оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів - 2 випадки (5,7%>);
  • діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування - 2 випадки (5,7%);

Причинами виникнення випадків ускладнення стану СТВ на підприємствах Донецької області з початку 2018 року були 49 чинників, з них:

  • 42 - щодо невиконання вимог законодавства про працю (85,7%);
  • 6 - виконання колективного договору, угоди (12,2%);
  • 1 - укладення або зміни колективного договору, угоди (2%).

У звітному періоді, з метою врегулювання чинників ускладнення стану соціально-трудових відносин, фахівцями Відділення проведено консультації з представниками органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади, проведено 104 узгоджувальних зустрічей зі сторонами соціально-трудових відносин.

В результаті постійної взаємодії зі сторонами СТВ та органами місцевого самоврядування, протягом січня-червня 2018 року було погашено заборгованості із виплати заробітної плати, що стала чинником ускладнення стану СТВ, в сумі 78 млн.грн., що складає 28,4% від суми заборгованості, яка стала причиною взяття на облік.

Впродовж січня-червня поточного року знято з обліку 22 випадки, в тому числі   20-у зв’язку із врегулюванням чинників дестабілізації, 1 - у зв’язку з припиненням трудових відносин, а саме звільнення більше ніж двох третин найманих працівників, 1 - у зв’язку із реєстрацією КТС(К).

Станом на 01.07.2018 року на обліку Відділення залишилися неврегульованими 20 випадків з 25 чинниками, по яким в стадії вирішення залишається сума заборгованості із виплати заробітної плати 196 млн.грн.

Протягом січня-червня 2018 року Відділенням проводилась робота по вирішенню 7 колективних трудових спорів (конфліктів), в тому числі 7 - на виробничому рівні, з яких 4 - на рівні підприємств, установ, організацій (57,1%), З - на рівні структурних підрозділів (42,9%) (додаток 5).

У 7 КТС(К) найманими працівниками було висунуто 29 вимог, в тому числі:

  • щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту - 1 вимога (3,4% від загальної кількості);
  • щодо виконання колективного договору, угоди - 15 вимог (51,7%);
  • щодо невиконання вимог законодавства про працю - 13 вимог (44,8%). Заборгованість із виплати заробітної плати, яка стала причиною виникнення КТС(К), які залишились невирішеними станом на 01.07.2018 року, відсутня.

Упродовж січня-червня 2018 року, з метою проведення моніторингу стану вирішення вимог найманих працівників у колективних трудових спорах (конфліктах) та на виконання рішень примирних органів зі сторонами СТВ було проведено 45 узгоджувальних зустрічей.

У звітному періоді розпорядженням НСПП від 06.06.2018 №179-р зареєстрований КТС(К) на виробничому рівні - в 1 організації (державній установі) Донецької області.

У звітному періоді розпорядженнями НСПП від 06.04.2018 №116-р та №117-р відповідно 2 КТС(К) знято з реєстрації.

Таким чином, станом на 01.07.2018 на реєстрації Відділення залишилось 5 КТС(К), в яких в стадії вирішення залишилися 18 вимог, висунутих найманими працівниками.

Упродовж січня-червня 2018 року, з метою вирішення спірних питань між сторонами соціально-трудових відносин виключно у правовому руслі, Відділення спрямовувало свої зусилля на попередження проведення страйків і акцій протесту та послаблення соціальної напруги під час проведення найманими працівниками страйків і колективних припинень роботи.

За звітний період Відділенням було зафіксовано проведення 11 акцій соціального протесту, а саме: 1 стихійний страйк, 4 мітинги, 1 невихід на" поверхню, 3 припинення роботи, 2 пікетування.

Основними вимогами акцій соціального протесту, страйку були:

  • погашення заборгованості із заробітної плати за березень, квітень 2018 року;
  • виплата поточної заробітної плати (за першу половину травня 2018 року;
  • вирішення питання бюджетного фінансування заробітної плати;
  • підвищення тарифних ставок на рівень інфляції;
  • виділення коштів на технологію та матеріали;
  • оснащення та підготовки лав і очисних вибоїв;

19 червня 2018 року наймані працівники ДП «Селидіввугілля прийняли участь у галузевій акції протесту - пікетуванні Верховної Ради України у місті Києві в підтримку проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України №8362 від 16.05.2018 року «Про Державний бюджет України на 2018 рік» щодо належного фінансового забезпечення державного сектору вугільної , галузі.

Аналіз виробничих та фінансових показників Донецької області у звітному періоді, стану соціально-трудових відносин на підприємствах області та результатів діяльності Відділення свідчить, що за січень-червень 2018 року в області економіки, особливо в вугледобувній промисловості, спостерігаються значні фінансові складнощі, які безпосередньо впливають на показники соціальних стандартів, в тому числі на рівень оплати праці та строках її виплати.

На підприємствах області продовжують існувати, а в окремих випадках, загострюватися чинники погіршення стану СТВ, зокрема зростання заборгованості із виплати заробітної плати, причиною чого є недофінансування вугільної галузі, відставання реконструкції та технічного переозброєння шахт, старіння основних фондів шахт, скорочення наукового потенціалу галузі, припинення виробничої діяльності окремими підприємствами, розрив економічних зв’язків, як між підприємствами, містами та районами Донецької області, так і країнами дальнього зарубіжжя.

Аналіз динаміки погашення заборгованості із виплати заробітної плати, що стала чинником дестабілізації стану СТВ впродовж звітного періоду, свідчить, що спільні заходи Відділення та сторін соціально - трудових відносин направлені на вирішення вимог найманих працівників, в тому числі і щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати, виявились результативними.

Відділенням проводиться цілеспрямована робота з надання консультацій та рекомендацій найманим працівникам та профспілковим організаціям з питань вирішення спірних питань в правовому руслі, в тому числі і шляхом вступу у колективні трудові спори (конфлікти).

Останні статті на сайті