Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 158 гостей.

ExportUA

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО КІР ТА ЯК ВБЕРЕГТИ СЕБЕ ВІД ЗАХВОРЮВАННЯ

Переглядів: 1228
26.03.2019 - 14:01

З 2017 року в Україні триває спалах кору. За цей час більше 73000 у різних регіонах України захворіли на кір.

 За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України у період із 28 грудня 2018 р. до 8 березня 2019 р. на кір в Україні захворіло 28 686 людей — 12 799 дорослих і 15 877 дітей. Оперативні дані щодо захворюваності на кір у кожному з регіонів станом на 8 березня 2019 р. можна побачити за посиланням. З початку року від ускладнень кору померло десять людей. Головна причина спалаху – велика кількість людей, не щеплених проти кору.

В КНП «ЦПМД м.Бахмута» зареєстрований черговий випадок захворювання на кір. Всього станом на 14 березня зареєстровано 14 випадків. Дітей серед захворілих немає. Зроблено 118 щеплень проти кору дорослим з «групи ризику».

Кір: смертельно небезпечний і швидкий

Кір — надзвичайно заразний. Він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Дев’ять  із десяти нещеплених людей, або тих, хто не хворів на кір, можуть занедужати після контакту з хворим.

Перебіг захворювання

Інкубаційний період кору (тобто період, коли симптоми ще не проявляються) становить 6—21 днів. Далі починається період захворювання з такими симптомами: висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювота. На 4—5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше. 

Кір має серйозні ускладнення

Захворювання може призвести до пневмонії, запалення мозку — енцефаліту, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

Єдиний надійний захист від кору – вакцинація

На сьогодні існує високий ризик захворювання на кір не тільки дітей, які не отримали щеплення. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не робили щеплення, також залишаються вразливими до захворювання. У дорослих кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг. Щеплення проти кору проводять уже понад 50 років, і за ці роки вакцини зарекомендували себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики.

Щеплення 2 дозами вакцини надійно захищають від кору

Вакцинація формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання. Згідно з календарем щеплень в Україні, дітям перше щеплення від кору проводять в 12 місяців, а в 6 років — планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору. Щеплення проти кору в амбулаторіях «первинки» м.Бахмута роблять вакциною КПК (від кору, паротиту, краснухи) Пріорикс™/Priorix™ вироблений компанією GlaxoSmithKline Biologicals s.a (Бельгія).

Про що варто повідомити лікаря перед щепленням:

-          підозрюєте, що захворіли (висока температура, погане самопочуття);

-          про ймовірність вагітності;

-          про хронічні хвороби.

У разі виникнення випадку захворювання на кір у сімейному осередку, необхідність щеплення осіб, що контактували з хворим на кір, визначає лікар, з яким підписана декларація на надання первинної медичної допомоги.

Вакцинуватися за Календарем щеплень і надолужити пропущені щеплення згідно рекомендацій Наказу МОЗ України від 26.06.2018 № 1216 «Про проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти кору за епідемічними показаннями» можуть безоплатно:  медичні працівники, немедичні працівники закладів охорони здоров’я, працівники освітніх закладів, представники силових структур, а також студенти навчальних закладів без обмеження віку. Для проведення щеплень в цих групах КНП «ЦПМД м.Бахмута» має достатню кількість вакцини «Пріорикс».

Пам’ятайте! Діти й дорослі, які не мають профілактичних щеплень, перебувають у зоні ризику захворіти на кір.

Останні статті на сайті