Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 24 гостя.

 Краеведческий музей г. Артемовск

Переваги офіційного працевлаштування

Переглядів: 58
10.05.2024 - 14:38

Працювати за укладеним трудовим договором є вигідним, тому що вже з моменту підписання трудового договору Ви – найманий працівник, який має трудові права й соціальні гарантії. 

Трудові відносини між працівником і роботодавцем врегульовані на законодавчому рівні. На захисті працівників Кодекс законів про працю України (КЗпП), також у період дії воєнного стану діє Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Крім того, трудові права і соціальні гарантії визначені законами України «Про відпустки», «Про оплату праці», «Про охорону праці», «Про зайнятість населення» та іншими нормативно-правовими актами. 

Права та соціальні гарантії працівників, які працюють за трудовим договором:

Гідні та безпечні умови праці. Роботодавець зобов’язаний перевіряти робочі місця на предмет безпеки, надавати спецодяг і взуття, засоби індивідуального захисту, організовувати навчання з охорони праці та медичні огляди. За шкідливі умови праці працівник отримує додаткову відпустку, підвищену оплату, ранній вихід на пенсію, інші пільги. 

Виконання тільки посадових обов’язків. Роботодавець не може змусити працівника виконувати роботу, яка не передбачена трудовим договором і посадовою інструкцією. 

Нормований робочий час. Закон забороняє працювати більше 40 годин на тиждень (проте, у період дії воєнного стану тривалість робочого часу може бути збільшена до 60 годин на тиждень для працівників критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо) із пропорційним збільшенням зарплати). При п’ятиденному робочому працівник має два дні для відпочинку. 

Оплачувані та неоплачувані відпустки. За трудовим договором працівнику гарантовано право на щорічні оплачувані відпустки, мінімальна тривалість такої відпустки − 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік. Крім основної відпустки працівники мають право на додаткові оплачувані відпустки (навчальні, творчі та інші, передбачені законодавством). 

Регулярна виплата заробітної плати у розмірі не нижче за мінімальну. Місячна зарплата за повністю виконану роботу не може бути менше за мінімальну ( з 1 квітня 2024 року - 8000,00 грн. у місячному розмірі та 48 грн.- у погодинному розмірі ). У надурочні години та вихідні дні робота оплачується в подвійному розмірі. Заробітна плата виплачується працівнику не рідше двох разів на місяць. 

Офіційно оформлений працівник отримує захист від необґрунтованих «штрафів» з боку роботодавця, можливість навчатися та підвищувати кваліфікацію, захист від незаконного звільнення, страхові виплати в разі тимчасової непрацездатності, пільги для неповнолітніх, додаткові соціальні гарантії для жінок та працівників з дітьми, професійне визнання тощо. Задекларована праця дозволяє офіційно підтвердити ваші професійні навички і досвід, захищає права працівників. 

Користуйтеся перевагами офіційного працевлаштування! Працюйте за трудовим договором! 

Джерело:  https://smu.dsp.gov.ua/news/v-inspektsii-pratsi-nahadaly-pro-perevahy-of... pratsevlashtuvannia/.