Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"

Головне управління пенсійного фонду України


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 51 гість.

Школа мистецтв м.Артемівська

Вітаємо, ви в Україні

Переглядів: 2245
30.10.2015 - 09:35

У рамках програми «Українська регіональна платформа громадських ініціатив», що підтримується Європейською комісією, Ініціативна група «Сприяння стабілізації громади міста Артемівська у ситуації збройного конфлікту «Захист» у партнерстві з громадською організацією «Розвиток демократії та жіночих ініціатив «Дія» реалізує проект «Вітаємо, ви в Україні». 

Нещодавно були проведені інтерв’ю в межах роботи 2-х фокус-груп з внутрішньо переміщеними особами ( ВПО) .

Ми намагалися виявити ті актуальні проблеми, з якими стикаються як перемішені особи, так і мешканці міста, куди приїхали переселенці, а також скласти «суцільний образ» , що охоплює найбільш типові проблеми життя на територіях після військового конфлікту.

За  проведеними дослідженнями  можна зробити висновки, що на даному етапі розбудови соціальної згуртованості громади, процес інтеграції і адаптації цільової групи ВПО в громаду Артемівська триває дещо повільно.

Умови влаштування та перебування ВПО у місті мають недоліки – переселенці відчувають певні обмеження їхніх законних прав, наприклад, у працевлаштуванні, у побуті, які не завжди можуть бути усунуті зусиллями місцевих соціальних служб.  Мають місце факти, коли переселенці із «сірих зон» ( наприклад, селище Піски ) не можуть отримувати соціальну допомогу, бо вони переїхали не з окупованої території. Але населеного пункту як такого вже не існує. Таку проблему треба вирішувати вже на вищому рівні.

Не виконується на даному етапі  такий  аспект рівноправності , як участь у прийнятті управлінських рішень, що стосуються життя громади (і ВПО), бо переселенці не мають своїх (обраних) представників в органах місцевого самоврядування.

Для усунення цього протиріччя необхідно терміново створити механізм, що дозволить ВПО донести власну думку до представників влади та вплинути на рішення, що приймається. Таким механізмом може бути організація Клубу взаємодопомоги, який може входити до складу Громадської Ради при Артемівському виконкомі, і мати змогу впливати на процес приймання владних рішень.

За проведеними дослідженнями виявився  низький рівень довіри і взаємної поваги ВПО і громади. Не простежуються  партнерські відносини між цими прошарками суспільства.

Для подолання цієї перешкоди треба зробити кілька кроків: ВПО і громаді  почути один одного. Тільки почувши, можна зрозуміти і повірити. А довіра та розуміння мають привести до спільного бачення ситуації, яка склалася. Для цього необхідно зустрічатися, сідати за стіл переговорів (Круглий стіл) та спільно шукати шляхи вирішення існуючих проблем.

Доцільно було б  консолідувати зусилля ВПО та громади для визначення та виконання спільних завдань. Взаємодія та спільна робота в ході відновлення об’єктів інфраструктури є найкращим інструментом для побудови порозуміння, довіри та взаємної поваги;

Щодо рівня психологічного стану ВПО на даному етапі, можна відзначити розгубленість, відчай, загострене почуття справедливості, відсутність впевненості у майбутньому. Задля поліпшення психологічного стану переселенцям нагально потрібна допомога фахівця – психолога. Така допомога буде організована до кінця жовтня місяця.

 Задля урівноваженості душевного стану і успішної адаптації в громаду, переселенцям необхідно покращити рівень своїх знань стосовно правил пошуку роботи, знань законодавчої бази щодо соціальної державної допомоги тощо.

У цьому їм допоможуть заходи реалізації  проекту «Вітаємо, ви в Україні»