Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 79 гостей.

Артемівське відділення Донецької ТПП

Чинні ставки податку на доходи фізичних осіб у 2016 році

Переглядів: 830

З 1 січня 2016 року застосовується базова ставка 18% до усієї бази оподаткування, незалежно від її розміру щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами. Ставка податку становить 5% оподаткування у випадках, прямо визначених розділом IV Податкового кодексу України. Також:

  • якщо це передбачено окремими нормами розділу IV ПКУ, ставка ПДФО може становити 0%;
  • для пенсій або довічного грошового утримання, розмір яких більше, ніж 3 розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (1378грн. х 3=4134грн), до суми перевищення застосовується ставка ПДФО у розмірі 15%;
  • для пасивних доходів діє окрема ставка 5% для доходів у вигляді дивідендів, нарахованих резидентами-платниками податку на прибуток підприємств. Решта пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, що виплачуються інститутами спільного інвестування, проценти, роялті та інвестиційний прибуток оподатковуватимуться ПДФО за базовою ставкою – 18%.

Доходи фізичних осіб-підприємців на загальній системі оподаткування у 2016 році також оподатковуються за ставкою 18%. 

До відома. Ставки податку на доходи фізичних осіб визначено статтею 167 Податкового кодексу України.