Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 99 гостей.

Офійний сайт Соледарської міської ради

Безпека в перукарнях і салонах краси

Переглядів: 5685

Сьогодні салони краси та перукарні надають десятки послуг, які повинні бути не тільки високої якості, але і безпечні для здоров'я.

Безроздільно довіряти усьому, на чому висить вивіска «Салон краси», на жаль, не можна. Всі манікюрні та педікюрні кабінети потенційно є зонами ризику: грибки, бородавки, стафілококові інфекції, гепатити та ВІЛ – ось тільки  стислий список інфекцій.

У манікюрному кабінеті, де тепло і волого, підвищується ризик зараження грибковими захворюваннями. Якщо нігтьова пластинка цілісна, то малоймовірно, щоб грибок туди потрапив, але будь-яке механічне пошкодження нігтьової пластинки або шкіри - це фактор ризику.

Стафілокок – це одна з найнебезпечніших інфекцій. Зараження стафілококом відбувається через порушення цілісності шкірного покриву і має наступні наслідки - гнійники, менінгіт, запалення легенів, сепсис.

Бородавки не так небезпечні, але вносять у життя почуття незручності. Бородавки - це вірусне захворювання, вірус може проникати через ранки і подряпини, а в манікюрному кабінеті причиною зараження може стати недостатньо ретельно оброблений інструмент.

І мабуть, найстрашніше, що через травми шкіри в організм можуть проникнути такі інфекції, як гепатит B і C, сифіліс, ВІЛ.

А неприємні випадки відбуваються, при чому в салонах різної цінової категорії і по всьому світу. В Україні питання безпеки ще більш актуальне, тому що з усіх видів манікюру і педикюру, які існують на ринку, найпопулярнішими все ж такі є обрізні. Справа тут в нашій традиції – культура  доглядати за руками прийшла до нас зі Сходу, а там був поширений саме обрізний манікюр. Зрізання кутикули саме по собі небезпечно: кутикула - природний бар'єр, який оберігає ніготь від інфекції, а процедура припускає, що цей бар'єр буде порушений.

Інструменти багаторазового застосування, які задіяні при проведенні маніпуляцій (всі види щипців для нігтів і шкіри, бори і фрези для обробки мозолів, загрубілої шкіри, нігтьової виїмки, алмазні шліфувальні камені, ножиці, кусачки, манікюрний інструмент, призначений для обробки шкіри навколо нігтів і їх внутрішньої поверхні), це потенційно небезпечний фактор передачі, тому що достатня  інфікуюча доза дуже мала, а час знаходження на предметах побуту великий.

Теж стосується і перукарського інструменту, який повинен не тільки чиститься, але й дезінфікуватися. Майстер манікюру для роботи повинен мати мінімум 2-3 комплекти інструментів, перукар також повинен мати таку ж кількість робочого інструменту. Справжньою знахідкою є використання одноразових інструментів: пилок для нігтів, одноразового білизни і серветок тощо. Біда тільки в тому, що якість одноразових інструментів все-таки відстає від справжнього інструмента.

Таким чином ось короткий перелік питань, про які необхідно пам'ятати при відвідуванні салонів краси:  коли вибираєте салон, обов’язково зверніть увагу на манікюрний кабінет : він повинен бути чистим, як операційний кабінет.  Подивіться, як виглядає майстер, адже цій людині ви довіряєте не тільки красу, але і своє здоров'я. Майстри перукарень, манікюрних, педікюрних кабінетів повинні проходити щорічний медичний огляд, дані результатів медоглядів заносяться в особові медичні книжки, що зберігаються у адміністрації перукарні. Всі працівники  повинні володіти мінімумом санітарних знань згідно з затвердженою програмою. Допущення до робіт без проходження навчання по санмінімуму забороняється. Результати навчання заносяться в особові медичні книжки персоналу та (або) підтверджуються довідкою про проходження гігієнічного навчання. В ідеалі, в зовнішньому вигляді майстра повинні поєднуватися доглянутість працівника салону краси і стерильність медичної сестри.  Перед обслуговуванням кожного відвідувача перукар, спеціаліст з манікюру, педикюру повинен вимити руки з милом, а також провести візуальний огляд волосся, нігтів, ділянок шкірного покриву клієнта. Забороняється обслуговування клієнтів з відкритими ранами і мікротравмами, зі змінами шкірного покриву, нігтів і волосся.  Якщо майстер замість проведення повноцінної обробки протирає інструменти спиртом - йдіть відразу, не ризикуйте. Попросіть показати і розповісти, як відбувається обробка ( дезінфекція) інструменту, з'ясуйте, як зберігаються вже оброблені інструменти. Для роботи з кожним клієнтом майстер повинен використовувати стерильний інструментарій та чисту білизну. Після обслуговування кожного клієнта повинна проводитися дезінфекція відпрацьованого інструментарію, використані серветки та інструменти повинні бути прибрані до того, як ви сядете до майстра, а робочий стіл, ванночка для рук, ванна для педикюру повинні бути вимиті до вашого приходу.  Одноразові інструменти повинні бути використані тільки один раз - для вас, якщо ви бачите якусь пляму на серветці, попросіть її замінити.  Питайте про все, що вам цікаво, і про все, що викликає у вас сумнів.

І будьте здорові!

Підготовлено Бахмутською районною філією ДУ «Донецький ОЛЦ МОЗ України»