Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 91 гість.

Артемівське відділення Донецької ТПП

28-го липня Всесвітній день боротьби з гепатитом

Переглядів: 2187

Така дата обрана не випадково, адже саме в цей день народився відомий вчений і лікар Баруха Самюель Блумберг, який відкрив вірус гепатиту B і став лауреатом Нобелівської премії.

На  символі Всесвітнього дня  боротьби з гепатитом зображені три мавпи, у яких закриті вуха, рот і очі. Це вказує на головну проблему боротьби з гепатитом – його ігнорування з боку людей. Тим паче, що слухати, бачити, говорити про цю хворобу вкрай необхідно.

Вірусний гепатит  на сьогодні досить поширене інфекційне захворювання. З даними статистики, кожна десята людина Землі інфікована одним із гепатотропних вірусів. Згідно з оцінками Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я  за 2016 рік, на хронічний вірусний гепатит В у світі страждає близько 400 млн. осіб, щороку від 500 до 700 тис. осіб помирають внаслідок зазначеної інфекції. Хворих на вірусний гепатит С - 150 млн. осіб.  За даними експертів, до 2020 року  їх кількість може подвоїтися. На даний час загальна кількість хворих на вірусні гепатити В і С у світі в 14-15 разів перевищує кількість ВІЛ - інфікованих, яка становить близько 40 млн. осіб.

1,4 млн. людей страждають гепатитом групи «А», 20 млн. - гепатитом групи «Е». Цифри вражаючі, не менш жахлива і хвороба, яка спричиняється вірусним гепатитом - хвороба печінки, що може стати причиною недієздатності цього важливого органу в нашому тілі, а це в свою чергу різко скорочує шанси на подальше життя. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 57 % випадків цирозу печінки і 78 % випадків первинного раку печінки зумовлено хронічними вірусними гепатитами В або С.

Рівень захворюваності вірусним гепатитом населення м. Бахмут у 1 півріччі 2017 року виріс на 80% у порівнянні з 1 півріччям 2016 року.

Розрізняють такі основні види вірусних гепатитів: «A», «В», «С», «D», «Е», «F» і «G», найбільш поширені гепатити А, В, С, Е .

Вірусний гепатит «A» - типова хвороба брудних рук. Вірус може передаватися при вживанні забруднених продуктів харчування, зараженої води або при звичайному прямому контакті з інфікованою людиною. Початок захворювання супроводжується високою температурою тіла і за деякими ознаками нагадує грип. Через 2-4 дні сеча хворого темніє, набуваючи колір пива або міцного чаю, а кал, навпаки, стає безбарвним. Потім з’являється жовтяниця, і з її появою стан хворого поліпшується. Тривалість захворювання від 1 тижня до 1,5-2 місяців, а період відновлення іноді затягується до півроку. Майже всі люди повністю одужують від гепатиту А з довічним імунітетом. Основна міра профілактики - ретельне дотримання гігієнічних норм. Для профілактики гепатиту А є безпечна і ефективна вакцина.

Зараження гепатитом може відбутися через кров та інші рідини організму інфікованої людини (гепатит групи «B»). Він є вірусною інфекцією, що вражає печінку і здатний викликати як гостру, так і хронічну хворобу. Захворюванню можна запобігти за допомогою наявної в даний час безпечної та ефективної вакцини. Вона була розроблена у 1982 році і її ефективність становить 95%.

Гепатит C - це хвороба печінки, що викликається вірусом гепатиту C. Хвороба передається при контакті з кров’ю інфікованої людини. Вірус може викликати як гостру, так і хронічну інфекцію гепатиту, яка може тривати від кількох тижнів до серйозної довічної хвороби.  Можна перехворіти гепатитом C та повністю одужати. Вірогідність цього становить близько 10-20 %. Але приблизно у 70-80 % випадків розвивається хронічна форма хвороби, що може призвести до раку або цирозу печінки. Крім того, заразившись, можна також стати носієм гепатиту С. Віруси розмножуються в організмі носія, але йому самому великої шкоди не завдають. Проте можливо і приховане прогресування. У значного числа осіб з хронічною інфекцією може розвинутися цироз або рак печінки. Щорічно від пов’язаних з гепатитом С хвороб печінки помирає приблизно 700000 чоловік. Всі інфіковані потребують постійного спостереження лікаря, оскільки ризик активації захворювання у них зберігається. На жаль, на даний час вакцини від гепатиту C не існує.

Гепатит D, або дельта-гепатит відрізняється від усіх інших форм вірусного гепатиту тим, що його вірус не може розмножуватися в організмі людини відокремлено. Для цього йому потрібен «напарник» — вірус гепатиту В. Тому гепатит D є хворобою - супутником, яка ускладнює перебіг гепатиту В.

Гепатит Е - також хвороба печінки, що викликається вірусом гепатиту Е. Щорічно відбувається приблизно 20 мільйонів випадків інфікування ВГЕ, які призводять до 3,3 мільйона симптоматичних випадків захворювання і 56600 випадків смерті, пов’язаних з гепатитом Е. Як правило, захворювання самовиліковується , але в деяких випадках може розвиватися у швидкоплинний гепатит (гостру печінкову недостатність). В Китаї була розроблена і отримала ліцензію вакцина для профілактики вірусної інфекції гепатиту Е, але вона поки не є доступною повсюдно. Вірус гепатиту Е передається фекально-оральним шляхом, головним чином через контаміновану воду, проте були виявлені і інші шляхи передачі: споживання недостатньо термічно обробленого м’яса або м’ясних продуктів, отриманих від інфікованих тварин; переливання інфікованих продуктів крові та вертикальна передача від вагітної жінки її плоду.

Щоб не захворіти гепатитом, потрібно зробити дві речі: дотримуватися гігієни (особливо при переливанні крові та статевих контактах) і зробити щеплення, яке може попередити зараження вірусами А і В. 

Підготовлено Бахмутською районною філією ДУ «Донецький ОЛЦ МОЗ України»

28-го липня Всесвітній день боротьби з гепатитом. На  символі Всесвітнього дня  боротьби з гепатитом зображені три мавпи, у яких закриті вуха, рот і очі. Це вказує на головну проблему боротьби з гепатитом – його ігнорування з боку людей.