Стрімко спливають останні дні 2017 року. На жаль у плані епідемічної ситуації він відзначився зростанням майже у 2 рази випадків гострої кишкової інфекції серед населення міста та району. Напередодні новорічних та різдвяних свят Бахмутська районна філія ДУ «Донецький ОЛЦ МОЗ України» закликає Вас уважніше відноситись до свого здоров’я. Медична статистика показує, що частота харчових отруєнь значно збільшується в сезон свят. Пов’язано це, в першу чергу, з тим, що в період свят людина, як правило, вживає набагато більше їжі - свята в колі сім’ї та друзів, корпоративні заходи і інші способи відзначити свято сприяють цьому в чималому ступені. А вживана їжа далеко не завжди відповідає стандартам якості та гігієни, та й зберігаються святкові страви деколи протягом декількох днів підряд, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, харчового отруєння.За певних умов (тепло, волога) мікроби дуже швидко розмножуються - через 12 годин із однієї бактерії може утворитися близько 7 мільярдів. Бактерії, що здатні викликати харчове отруєння, ростуть та розмножуються переважно при температурі, близькій до температури тіла людини, +37°С. При температурі нижче 10°С ріст всіх небезпечних для нас бактерій уповільнюється. Надзвичайно сприятливим середовищем для розмноження мікробів є продукти з високим вмістом білків та вологи. Це вироби і страви із м'яса, птиці, риби, особливо, якщо вони не пройшли належної кулінарної обробки.Як уберегтися та запобігти виникненню харчових отруєнь? Слід чітко дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі. Необхідно мити руки перед приготуванням або споживанням їжі. Слід також мити руки після розробки сирих яєць, сирого м'яса, птиці. Ретельно мийте фрукти та овочі, які вживаються сирими. Гарячою водою та миючими засобами для посуду вимивайте робочий стіл на кухні, розробні дошки та кухонний інвентар, зокрема ті предмети, на яких розробляли сире м'ясо, птицю. Користуйтеся на кухні чистими рушником. Дотримуйтесь температурного режиму при зберіганні продуктів, особливо тих, що швидко псуються. Найпоширеніша помилка багатьох господинь - повільне розморожування м`яса і м`ясних напівфабрикатів при кімнатній температурі. У той час, коли м`ясо всередині ще заморожено, на його поверхні починають активно розмножуватися патогенні мікроорганізми. М`ясо потрібно розморожувати або в холодильнику, поза морозильною камерою, або в мікрохвильовій печі.У жодному разі не їжте недосмажену (недоварену) птицю і м'ясо. Під час приготування м'яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу. Курячі яйця перед використанням слід обов'язково мити, молоко - кип'ятити. Готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше визначеного терміну при температурі 2-6°С. Якщо страва готувалася заздалегідь, її слід перед вживанням перекип'ятити або просмажити, а не розігріти "до теплого". Не підлягають зберіганню готові салати, особливо заправлені майонезом. Важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв. Холодні страви слід оберігати від забруднення руками під час приготування. Всю готову їжу потрібно зберігати в холодильнику.Щоб уникнути харчового отруєння і не псувати свято ні собі, ні близьким, необхідно подбати про те, щоб святкові страви на вашому столі були не тільки смачними, а й безпечними для здоров`я. Рекомендуємо негайно звернутися до лікаря при появі перших симптомів харчового отруєння. Лікування отруєння необхідно також у тому випадку, якщо симптоми не зникають протягом довгого часу. Вчасне звернення за медичною допомогою позбавить вас від багатьох неприємних наслідків харчового отруєння.Незабаром розпочнуться новорічні та різдвяні святкування з щирими застіллями, якими ми славимось. Побережіть себе, щоб не перетворити свято у страждання. Суворо дотримуйтесь неважких правил приготування та зберігання страв. Ставтесь з обережністю до свого здоров'я і тоді в святкові дні Ви зможете по справжньому відсвяткувати та добре відпочити.
Переглядів: 942