Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 111 гостей.

Офійний сайт Соледарської міської ради

Зміни до Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”

Переглядів: 2353

11 жовтня 2017 р. набрав чинність Закон України № 2148-VIII  від 03.10.2017 р. “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій”, відповідно до якого з 01.10.2017 р. були внесені зміни до статей 55, 59 Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Змінилися умови призначення пенсій за віком особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення. Згідно зі ст.55 вищевказаного Закону, пенсії за віком надаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” при наявності відповідного страхового стажу, зменшеного на кількість років зменшення пенсійного віку. Наприклад: особа, 25.01.1963 року народження, приймала участь в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи в грудні 1986 року. В зоні відчуження було відпрацьовано 3 дні. Згідно з ч.1 ст.55 має право на зменшення пенсійного віку на 5 років. Мінімальний стаж для призначення пенсії за віком має бути не менше 20 років (25 – 5).

Також, змінилися пенсії військовослужбовцям, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Тобто, особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження  дійсної строкової служби і внаслідок чого стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до цього Закону або за бажанням цих осіб з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, яка встановлена законом на 1 січня відповідного року. 

Крім цього, з 01.01.2018 року набрав чинність Закон України №2015–VIII від 13.04.2017 р. “Про внесення зміни до статті 54 Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Тепер, дружинам (чоловікам), які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою.

Нагадуємо, що мінімальний розмір пенсії з 01.10.2017 р. для учасників ліквідації наслідків  аварії на ЧАЕС, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї становить для:

  • осіб з інвалідністю І групи – 180% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – 2613,60 грн.;
  • осіб з інвалідністю ІІ групи – 160% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – 2323,20 грн.;
  • осіб з інвалідністю ІІІ групи – 145% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – 2105,40 грн.

Більш детальну інформацію з  цього питання можна отримати в Управлінні праці та соціального захисту населення Бахмутської міської ради  за адресою: м. Бахмут, вул. Горбатова, 57, каб. 21 або в Бахмутському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України за адресою: м. Бахмут, вул. Миру, 35. 

 

І.В.Сподіна,
начальник Управління праці
та соціального захисту населення
Бахмутської міської ради