Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 148 гостей.

Урядовий портал

Державна соціальна допомога на дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування батькам-вихователям та прийомним батькам

Переглядів: 5968

Кожна дитина повинна мати свою сім`ю, відчувати батьківську опіку ї любов, бути в ній захищеною і самостійною, а в майбутньому – передати все це своїм дітям. Але останнім часом в Україні спостерігається таке явище як соціальне сирітство, бездоглядність та безпритульність дітей.

Для подалання цієї проблеми в нашій країні діє нова форма державної опіки – прийомна сім’я. Прийомна сім’я утворюється для того, щоб забезпечити право дитини, яка втратила батьківське піклування, на зростання і розвиток у сімейному оточенні.

Водночас на сьогодні діють такі постанови Кабінету Міністрів України, які спрямовані на поліпшення соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування:

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 року № 81 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам- вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною» призначення соціальної допомоги та грошового забезпечення здійснюється з моменту влаштування дитини у дитячий будинок сімейного типу або прийомну сім’ю виключно до дня досягнення дитиною 18-річного віку, а у разі навчання у загальноосвітніх навчальних закладах, за денною формою у вищих навчальних закладах І-ІV рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладах – до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

Призначення  і  виплата  соціальної  допомоги та грошового забезпечення здійснюються управлінням праці і соціального  захисту населення   дитячому  будинку сімейного  типу  або  прийомній  сім'ї за місцем  проживання  дитини  на  підставі підготовлених службою у справах дітей документів.

До управління праці та соціального захисту населення слід подати:

  • заяву  батьків-вихователів  і  одного  з прийомних батьків;:
  • рішення міської  ради про влаштування дитини до дитячого будинку сімейного типу або прийомної сім'ї;
  • документи, що підтверджують статус дитини;
  • довідку органу  державної  виконавчої   служби   про   розмір аліментів;
  • довідку з місця навчання про розмір стипендії.

Якщо особа з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів навчається за денною формою у вищих навчальних закладах І-ІV рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладах, подаються довідки про розмір стипендії та про те, що вона не перебуває на повному державному утриманні.

За період літніх канікул у разі зарахування дитини на наступний навчальний рік виплата допомоги продовжується на підставі відповідної довідки навчального закладу (за період, вказаний у довідці).

З приводу запитань, щодо призначення і виплати державної соціальної допомоги можно звернутися до управління праці та соціального захисту населення Артемівської міської ради за адресою:м. Артемівськ, вул. Горбатова, 57, Приймальня громадян або за телефоном 446402.