Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 103 гостя.

Презедент України

Енергозбереження та екологія

Переглядів: 1810

Бахмут  є  лідером  в Донецькій області  щодо запровадження нових  інструментів стимулювання енергозбереження на шляху до сталого енергетичного розвитку.

Ми перші в області впровадили ЕСКО механізм у модернізацію бюджетних закладів, прийняли Програму по відшкодуванню відсоткової ставки за «теплими кредитами» для населення та ОСББ; за програмою розвитку житлового господарства на конкурсній основі здійснюється підтримка ОСББ з бюджету громади.

23 листопада Бахмутська міська рада підписала Меморандум про взаєморозуміння з Фондом енергоефективності, наша  спільна робота  сприятиме досягненню позитивних  змін  та допоможе  ОСББ  нашої громади модернізувати свої будинки, зробити їх теплими та сучасними.

В рамках співпраці з міжнародною фінансовою організацією НЕФКО  у 2020 році впроваджено інвестиційний проєкт «Реконструкція будівлі дошкільного навчального закладу № 40 «Посмішка». Це вже другий проєкт, який реалізується в нашій громаді за фінансової підтримки Північної екологічної фінансової корпорації  (НЕФКО).

Даний проєкт  виконано за рахунок грантового і кредитного фінансування НЕФКО (знижена відсоткова ставка 3% річних), а також за співфінансування з бюджету громади. У садочку проведена заміна вікон та дверей, утеплено фасад та покрівлю, встановлено індивідуальний тепловий пункт, проведено заміну системи опалення, змонтовано електричні щити та  систему освітлення. Як результат -  будівля  садочка  отримала  нове обличчя, стала теплою та затишною.

З метою збереження навколишнього природного середовища та впровадження культури відповідального споживання у співпраці з  громадським  сектором  було реалізовано  ряд екологічних проєктів.

За грантової підтримки ПРООН,  громадська організація «ЕКО БАХМУТ», яка вже кілька років опікується проблемами екології у Бахмутській громаді, реалізувала проєкт – «Сприяння впровадженню комплексного підходу управління відходами на території Бахмутської громади», завдяки якому вздовж Бахмутського сміттєзвалища  висаджено санітарно-захисну зелену смугу, яка налічує близько 200 кленів. Цей важливий для громади проєкт сприятиме зменшенню викидів СО2 та запобіганню забрудненню земель санітарної зони звалища.

Також, восени громадська організація спільно провела екологічну акцію «Бахмут  долучається, батарейки, здавайтеся»  в рамках якої бахмутчани приєдналися до всеукраїнського руху зі збору батарейок на гарантовану переробку у Європі.

Важливим  кроком у розвитку альтернативної енергетики у 2020 році стало завершення  підприємством  «ЕНЕРГО ІНДАСТРІ»  будівництва  дахової   сонячної  електростанції   по   вул. Зелена 41, потужністю 70 кВт/год. Інвестовано близько 3,5 млн.грн. Введення в експлуатацію заплановано на квітень 2021 рік.

Проєктом USAID «Економічна підтримка  східної України»  підтримано ідею по створенню на території  Бахмутської ОТГ  лінії з переробки  відходів деревини у паливну тріску.  Запланована  сума інвестицій  складає  близько  8 млн. грн.

Важливим  рішенням для сталого енергетичного майбутнього громади є збереження та розвиток  громадського електричного транспорту. В цьому році ми закупили в лізинг 3 нових тролейбуси з запасом автономного ходу і тим самим змогли втілити у життя давню мрію – запустити тролейбусний маршрут до селища Опитне. Крім того, виконано капітальний ремонт ще  трьох  тролейбусів.

На території Бахмутської міської ОТГ наразі реалізується масштабний екологічний проєкт по будівництву сміттєперевантажувальної станції із сортувальним обладнанням – це значний прогрес  на шляху впровадження Європейського підходу поводження з відходами. Проєкт реалізується  за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного   середовища, його вартість складає  97500,00 тис.грн. Будівництво станції ведеться навпроти міського сміттєзвалища на земельній ділянці площею 1,48 га. Проєктна потужність сміттєперевантажувальної станції становить 60000 т/рік. Реалізація проєкту  сприятиме  впровадженню маловідходних процесів та збільшенню обсягу використання цінних компонентів побутових відходів у якості вторинної сировини, а також створенню 39 нових робочих місць.