Згідно медичної статистики щодо захворюваності серед дитячого населення м. Бахмут та Бахмутського району в динаміці за останні роки констатується, що друге місце в структурі захворюваності міських дітей посідають хвороби органів травлення (з питомою вагою – 12-17,4%), найпоширеніші з даних хвороб серед дітей – гастрити та дуоденіти, функціональні розлади шлунка. В той же час в структурі захворюваності сільських дітей хвороби органів травлення складають лише 4,8-5,6% (вдвічі - втричі менше).
Очевидно, значимим фактором ризику, що впливає на поширеність даної патології серед міських дітей, є синтетична та «швидка» їжа з великою кількістю консервантів, барвників, емульгаторів, фосфатів, гормонів росту тварин та птиці тощо, відмова старшокласників, а в останні роки і учнів молодших та середніх класів, особливо дітей із добре забезпечених сімей, від гарячих страв на користь швидкої їжі (з підсилювачами смаку). Адже, харчування (його режим, оптимальність, різноманітність, корисність) є найвагомішим фактором, що визначає належний розвиток і стан здоров’я дитячого організму. Неякісне харчування, дефіцит поживних речовин, вітамінів, мікроелементів в раціоні призводить до порушень в організмі дитини, до зниження імунітету, сприяє захворюванням. Надаємо декілька порад щодо правильного харчування дітей :
- Для росту та розвитку дитини вкрай потрібні білки, бо саме вони є джерелом життєво необхідних для росту організму амінокислот. Особливо цінними є білки молока, яєць, нежирної телятини, м’яса кролика, домашньої курятини, нежирного кисломолочного сиру, риби, а також бобових культур, горіхів, гречаних, манних, вівсяних круп. Всі ці продукти багаті і на мінеральні речовини, без яких неможливе формування органів та систем дитячого організму. Особливе місце в харчуванні дитини має посідати натуральне молоко. Цінні білки в молоці поєднуються з високим вмістом кальцію, вітамінів, молочний цукор (лактоза) сприяє розвитку корисних молочнокислих бактерій в кишечнику та пригніченню дії гнилісної мікрофлори. Молоко може замінити кисломолочний сир.
- Ковбасні вироби, магазинні м’ясні консерви чи паштети не замінять натурального м’яса, оскільки містять мінімальну кількість білка. До того ж, часто вони, як і плавлені сири, десерти, цукерки стабілізуються фосфатами, надмірне надходження яких в організм дитини може привести до значних втрат кальцію.
- Перші та другі страви для дітей слід готувати на вершковому маслі. Але в жодному разі це не має бути дешева жирова суміш – спред, який, на жаль, часто ховається за маркуванням «Масло вершкове» і лише в куточку на пакуванні маленькими літерами значиться напис «спред».
- Обов’язково на столі дитини мають бути свіжі овочі, фрукти, ягоди або ж щойно віджаті соки з них – безцінне джерело природних вітамінів, легкозасвоюваних глюкози та фруктози, пектину, клітковини.
- Не слід допускати зловживання солодощами, які привчають організм до вироблення великої кількості інсуліну, в результаті чого в дитини порушується вуглеводний обмін, підвищується ймовірність розвитку цукрового діабету.
- Уникайте частувати своїх дітей чіпсами, сухариками, солодкими газованими напоями, вживання яких через вміст консервантів, синтетичних барвників, підсолоджувачів та підсилювачів смаку сприяє виникненню в дітей захворювань органів травлення та спотворює сприйняття смакових якостей нормальних гарячих страв.
- Джерелами вітаміну С є шипшина, чорна смородина, петрушка, кріп, апельсини, полуниця, білокачанна та цвітна капуста, лимони.
- М’ясо краще засвоюється з овочевим гарніром, риба – з картоплею, макарони краще вживати з молоком.
Шановні батьки, пам’ятайте, що здоров’я вашої дитини залежить насамперед від вашої обізнаності та відповідальності.
Підготовлено Бахмутською районною філією ДУ «ДОЛЦ МОЗ України»