Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 58 гостей.

ОБЕРЕЖНО ГАДЮКИ!

Переглядів: 1738
31.05.2021 - 08:52

В м. Бахмут з приходом теплої пори року на теплі каміння набережній р. Бахмутка виповзають грітися плазуни, чим викликають занепокоєння мешканців міста. Тому, щоб знати як захистити себе від укусу змії чи допомогти оточуючим треба засвоїти деякі правила.

Як поводити себе при зустрічі зі змією?

Гадюка зазвичай кусає людей, коли захищається від неуважної або необережної людини, яка порушила простій гадюки. Гадюка звичайна, що ховається поблизу, відповзе або проявить себе шипінням. Якщо ви несподівано помітили повзучу змію, замріть, дайте їй можливість піти.

Якщо змія прийняла позу загрози, відступите повільно. Уникайте різких рухів. Не можна, захищаючись, виставляти вперед руки, розвертатися до змії спиною. Не тікайте коли зустріли змію - можна наступити на іншу, яку ви не помітили. Зберігайте спокій в рішеннях, діях, жестах!

Пам'ятайте: небезпечна змія, яку ви не бачите. Вчасно виявлена ​​змія загрози не представляє.

Якщо вас вкусила змія

 Негайно викличте швидку медичну допомогу або доставте потерпілого до найближчого медичного закладу самостійно!

 

Що ПОТРІБНО робити для надання першої допомоги потерпілому:

  • Відраз після укусу покладіть потерпілого і забезпечте йому повний спокій. По можливості перенесіть його в зручне захищене місце. Самостійний рух потерпілого неприпустимо!
  •  У перші секунди після укусу, натискаючи пальцями, розкрийте рану і почніть енергійно відсмоктувати отруту. Кров'янисту рідина періодично спльовуйте. Здійснювати дані дії необхідно безперервно протягом 15 хвилин. Це дозволяє видалити з організму потерпілого від 20 до 50% отрути.
  • Рану треба продезінфікувати і накласти стерильну пов'язку, яку по мірі розвитку набряку періодично послаблювати, щоб вона не врізалася в м'які тканини.
  • Для того щоб уповільнити поширення отрути в організмі, обмежте рухомість ураженої частити тіла потерпілого.
  • Давайте потерпілому більше води. Це буде сприяти виведенню отрути з організму.

Чого НЕ МОЖНА робити:

  • розрізати місце укусу хрестоподібно або вирізати уражену ділянку;
  • припікати ранку розпеченими на вогні предметами, вугіллям від багаття, порохом, тощо;
  • припікати місце укусу їдким калієм, азотної, сірчаної і карболової кислотами або гасом, а також присипати землею;
  • накладати джгут вище місця укусу (накладення джгута на уражену кінцівку погіршує стан потерпілого, провокує гангренозне явища і підвищує ризик летального результату, так як джгут викликає застій крові, але поширення отрути не затримує);
  • вживати алкоголь, який підсилює дію отрути і ускладнює його виведення з організму.

Способи позбутися від змій на ділянці

Змії – це плазун, у яких час для схованок тіла – ніч, що ускладнює їх вилов. Для вилову змій вам потрібно знати основні місця їх проживання на ділянці, там де вони плодяться, а саме: біля компостної купи, під будинком, в купі гною або сміття, під корінням дерев (пні), в щілинах між колодами, іноді в підвалах або в садовому непотребі. У пухкому ґрунті змії прокладають ходи.

Отже, щоб позбутися від змії на ділянці, вам потрібно:

1. Постарайтеся зловити. Змії люблять полуницю, тому нехай ці красиві і смачні ягоди стануть приманкою. Можна використовувати подгорівше молоко. Увечері поставте ємність з полуницею і приховайте з видимого місця, але так, щоб у вас огляд не було закрито, на всякий випадок надіньте гумові чоботи. Якщо змія приповзе, то обережно, але сміливо розрубите її багнетної лопатою і ні в якому разі в руки змію не беріть. Звичайно метод цей не найгуманніший, але все ж як варіант.

2. Позбутися від змій на ділянці можна спробувати і за допомогою магазинних хімічних засобів, покуштувавши яке, змія через деякий час гине. Однак цей препарат повинен бути привабливий, щоб змія відмовилася від заповітного ласощі на грядках і поповзла на приманку.

3. Приманити їжаків на ділянку, поставивши на землю ємність з молоком. Їжаки поїдають змій і мишей, однак від смачних ягід вони теж не відмовляться, тому як мовиться думайте самі. Єдине, що є незаперечною перевагою їжаків перед зміями, що вони не отруйні і в принципі безпечні для життя.

4. Змії не люблять шум, тому позбутися їх на ділянці можна за допомогою шарудливої плівки розвішеного по периметру на стовпчиках біля самої землі, так як звук по повітрю вони не почують через нерозвиненість слуху. Відчувши коливання, змії зволіють місце спокійніше. Можна використовувати вертушки, які використовують у боротьбі з кротами. Від вібрації біжать не тільки кроти.

5. Очистіть ділянку від бур’янів, покосити максимально низько всю траву, приберіть торішнє листя, не залишайте на ділянці купою прополоту траву.

Змії люблять ховатися, тому в чистому і шумному місці їм буде некомфортно.