Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 113 гостей.

Офійний сайт Соледарської міської ради

Податкова знижка для фізичних осіб у 2013 році

Переглядів: 4534

Подати річну податкову декларацію на податкову знижку за 2012 рік платник податку може протягом всього 2013 року.

Перелік витрат, дозволених до включення до складу податкової знижки, наведено у п. 166.3 ПКУ. Однак згідно з Прикінцевими положеннями ПКУ, не всі з перелічених витрат дозволені до включення до складу податкової знижки за підсумками 2012 року.

Так, зазначена у пп. 166.3.4 ПКУ податкова знижка на суму коштів, сплачених платником податку на користь закладів охорони здоров'я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена його сім'ї першого ступеня споріднення тощо, буде застосовуватися тільки після прийняття закону про обов'язкове медичне страхування. За наслідками 2012 року вона ще не надаватиметься.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Тобто підставою для включення платником податку до податкової знижки сум витрат, є наявність у нього відповідних документів, що підтверджують сплату безпосередньо ним таких сум, наприклад платіжних доручень на безготівкове перерахування коштів, або квитанція банку чи відділення зв'язку; або довідка працедавця, який за дорученням платника податку здійснював перерахування сум коштів із одержуваної ним заробітної плати.

Зазначені документи не надсилаються (не надаються при поданні декларації) податковому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку, достатнього для проведення податковим органом податкової перевірки стосовно нарахування такої податкової знижки. Водночас, для спрощення та прискорення процедури перевірки податковими органами правильності нарахування платником податку сум до повернення з бюджету, доцільно рекомендувати всім платникам податку додавати копії підтвердних документів до декларації.

Увагу платників слід звернути на те, що у 2013 році при розрахунку суми податкової знижки за 2012 рік застосовуватиметься алгоритм розрахунку, за яким розрахунок провадитиметься не з всієї нарахованої за звітний рік заробітної плати, а з нарахованої за 2012 рік суми зарплати, зменшеної на суму сплаченого з неї єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та на суму застосованої податкової соціальної пільги (за її наявності).

Застосування такого алгоритму розрахунку вимагає від платників податку разом із річною декларацією подавати до податкового органу довідку від податкового агента, який у 2012 році нараховував їм заробітну плату, в якій повинно бути зазначено з розбивкою по місяцях: суми нарахованої заробітної плати, суми утриманого ПДФО, суми утриманого з зарплати ЄСВ, суми застосованої ПСП (за наявності).

Розрахунок сум податку до повернення платник податку повинен зробити самостійно. При цьому обов'язково платник податку має заповнити розділи I, II та V річної податкової декларації та додаток 6 до цієї декларації.

Також слід пам'ятати, що ПКУ встановлює певні обмеження права платників податку на одержання податкової знижки, а саме:

– податковою знижкою може користуватися виключно резидент;

– загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ПКУ;

– якщо платник податку не скористався у 2013 році правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного 2012 податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Правом на податкову знижку не можуть скористатися самозайняті особи, зокрема, суб'єкти підприємницької діяльності та особи, що здійснюють незалежну професійну діяльність по доходах від такої діяльності, а також військовослужбовці, які одержують не заробітну плату, а грошове утримання.

Одержати податкову знижку у 2013 році можуть платники податку, які відмовилися від податкового номера з релігійних (чи інших причин) та мають відмітку про це у паспорті, а також платники податку, які є іноземними громадянами, але у 2012 році були податковими резидентами України.

Платник податку, який бажає скористатися у 2013 році правом на податкову знижку за підсумками 2012 звітного року, має подати річну податкову декларацію до податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси (місцем постійного або переважного проживання платника податку, місцем податкової реєстрації платника податку).

ПКУ встановлено, що для зручності платників податку, податкові органи повинні провадити безоплатні роз'яснення порядку документального підтвердження прав платників податку на податкову знижку та подання податкової декларації, у тому числі шляхом проведення відповідних навчань, семінарів тощо, забезпечувати безоплатне надання бланків річних податкових декларацій, інших розрахунків, передбачених ПКУ, за першим запитом платника податку.

Згідно з п. 179.8 ПКУ сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації. Для своєчасного повернення з бюджету сум ПДФО внаслідок застосування платниками податку права на податкову знижку, Т. Добродій, рекомендувала платникам податку додавати до декларації заяву щодо способу повернення їм податку: зарахування на р/р в банку або поштовий переказ.