Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 117 гостей.

Рекомендації населенню щодо збереження здоров’я під час знаходження в умовах спеки та задимлення, внаслідок пожеж у природних екосистемах

Переглядів: 2149

З метою попередження виникнення небезпечних для здоров’я та життя людини наслідків впливу високої температури повітря та продуктів горіння (смогу), пропонуємо дотримуватися рекомендацій щодо захисту у ситуації, що склалася:

  1. На період аномальної спеки та наявності смогу припинити проведення масових заходів для дітей (змагання, збори).
  2. Бажано не знаходитися тривалий час на відкритому повітрі у ранковий час. У цей час концентрація смогу у повітрі максимальна.
  3. При великому задимленні використовувати для себе та дітей, під час перебування на відкритому повітрі, зволожені п’яти шарові марлеві маски, або зволожену, складену у декілька шарів тканину (рушник).
  4. Люди з підвищеною чутливістю до спеки мають залишатися у прохолодних або кондиційованих приміщеннях протягом того часу, коли сонце перебуває у своїй найбільш активній фазі (з 12:00 до 16:00).
  5. У разі виникнення смогу необхідно щільно закривати вікна та двері, щілини у дверях та вікнах рекомендується закривати вологою тканиною, при неможливості їх герметизації необхідно зробити завіси із вологої тканини.
  6. При використанні у приміщеннях вентиляторів та кондиціонерів застерігайтеся протягів та переохолодження.
  7. Рекомендується вживати збільшену кількість води та інших безалкогольних напоїв, для попередження зневоднення організму. Під час спеки людина з потом витрачає велику кількість рідини та солей через шкіру і дихальні шляхи. Для компенсації втрат рідини та мікроелементів рекомендується вживати: підсолену та мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочна сироватка), соки, несолодкі відвари ягід та фруктів, зелений чай. Вживання газованих напоїв рекомендується обмежити. Люди похилого віку повинні часто вживати воду, не очікуючи на відчуття спраги. Більш пильно потрібно слідкувати за водним статусом людей, які не можуть обслуговувати себе самостійно, до таких належать лежачі хворі, діти, пацієнти зі зниженою розумовою функцією.
  8. При можливості обмежити фізичні навантаження, особливо під відкритим сонцем та в години найбільшої спеки. Обмін тепла в організмі людини (метаболічна теплопродукція) залежить від рівнів фізичної активності, акліматизації, віку та будови тіла. Необхідно знати про підвищення ризику при фізичній активності під час спекотної погоди та симптоми теплового удару.
  9. З метою зниження токсичної дії продуктів смогу вживати полівітаміни (у разі відсутності протипоказань).
  10. У житлових та службових приміщеннях рекомендується проведення щоденного вологого прибирання.
  11. В період літньої спеки потрібно обирати одяг з легких та натуральних матеріалів, носити головні убори, а також слід уникати тісної одежі.
  12. Щоденно приймати душ. Адже, спека – це той період, коли можна не обмежувати проведення водних процедур.
  13. Промивати ніс і горло.
  14. Вживати їжу, що легко засвоюється, з багатим вмістом вітамінів та мінеральних речовин, надавати перевагу овочам та фруктам, уникати вживання алкоголю, особливо це стосується важких алкогольних напоїв.
  15. У разі виникнення симптомів гострого захворювання (отруєння) необхідно негайно звернутися до лікаря.

Нагадуємо, що симптомами, які виникають при отруєнні продуктами горіння, є швидко виникаюча втома, головний біль, неможливість зосередитись, повільне малозрозуміле мовлення, порушення орієнтування у просторі, частий пульс (тахікардія), підвищення артеріального тиску, судоми, порушення дихання.

При виникненні зазначених симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою.

Підготовлено ЦПМСД по матеріалам Прес-служби «Українського медичного часопису»