Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 78 гостей.

Донецька обласна рада

Розмір ЄСВ для лікарняного

Переглядів: 610
Питання: 

Який розмір єдиного внеску застосовувати при розрахунку лікарняного за 2015 р., наданого до бухгалтерії підприємства у 2016 р.?

Відповідь: 

Оскільки порядок нарахування і сплати єдиного внеску визначено винятково Законом про ЄСВ, то під час нарахування єдиного внеску слід керуватися частиною другою ст. 9 цього Закону, якою визначено, що обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які згідно із цим Законом нараховується єдиний внесок.

Водночас частиною четвертою ст. 9 Закону про ЄСВ передбачено, що обчислення єдиного внеску за минулі періоди здійснюється виходячи з розміру єдиного внеску, що діяв на день нарахування (обчислення, визначення) заробітної плати (доходу), на яку відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок.

Отже, здійснюючи нарахування єдиного внеску на суми лікарняного за дні тимчасової непрацездатності, які припадають на періоди 2015  р., слід застосовувати розмір єдиного внеску, що діє на момент нарахування, тобто 22%. При цьому утримання із сум нарахованого лікарняного не здійснюється.