Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 120 гостей.

 Краеведческий музей г. Артемовск

Доровір оренди не переоформлено

Переглядів: 661
Питання: 

Хто є платником орендної плати, якщо договір оренди не переоформлено на нового власника нежитлових приміщень (фізичну особу), які розташовані на орендованій земельній ділянці?

Відповідь: 

Згідно з пунктами 288.2, 288.3 ст. 288 Податкового кодексу платником орендної плати є орендар земельної ділянки, об’єктом оподаткування є земельна ділянка, надана в оренду.

Відповідно до п. 288.5 зазначеної статті розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3% нормативної грошової оцінки (пп. 288.5.1 цього пункту).

Статтею 96 Земельного кодексу визначено обов’язки землекористувачів, зокрема, своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Права власності, користування земельною ділянкою оформлюються відповідно до Закону № 1952 (ст. 126 Земельного кодексу).

Підставами припинення права користування земельною ділянкою є, зокрема, набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці; добровільна відмова від права користування земельною ділянкою; вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених Земельним кодексом; систематична несплата земельного податку або орендної плати тощо (ст. 141 цього Кодексу).

Порядок припинення договору оренди землі шляхом розірвання встановлено статтями 31, 32 Закону № 161.

Договір оренди земельної ділянки вважається припиненим у разі зняття його з державної реєстрації та повернення земельної ділянки до земель запасу орендодавця.

Таким чином, платником орендної плати за земельну ділянку є орендар, доки не буде переоформлено договір оренди на нового власника нежитлових приміщень, які розташовані на орендованій земельній ділянці.