Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 97 гостей.

 Краеведческий музей г. Артемовск

Звертаємо увагу мешканців міст Бахмута, Соледара та Часів Яра - зростає захворюваність на гострі кишкові інфекції

Переглядів: 3350
08.06.2016 - 08:50

З настанням літа різко зростає захворюваність на гострі кишкові інфекції.

У порівнянні з показниками за 4 місяці 2015 року в містах Бахмуті, Соледарі та  Часів Ярі  у 2016р. відмічається зростання кількості захворювань на гострі кишкові інфекції. 

Причинами захворювань стали готові страви (каші, пюре), молоко без термічної обробки і молочні продукти, які готувалися з «запасом» на 2-4 прийоми та зберігалися при кімнатній температурі, а також годування дітей продуктами, які не відповідають їх віковим особливостям, термінами і умовами зберігання продуктів харчування, самостійний перехід на змішане та штучне вигодовування, недотримання правил особистої гігієни. Факторами передачі, як і раніше, залишаються: ринкова молочна продукція – 25,8%, домашня кулінарія - 22,9%, недотримання  правил особистої гігієни – 18,3%, овочі, фрукти, ягоди – 11,0%, яйця – 5,2% .

Групою «ризику» залишаються діти першого року життя, захворювання у яких протікає   у  важкій  і середньоважкій формі.  Хворіють  на  гострі кишкові  хвороби люди будь-якого  віку,   але  особливо  висока  захворюваність  дітей до  6 років.  Пов'язано  це  з недостатністю захисних сил організму і відсутністю гігієнічних навичок. З дітьми потрібно дотримуватися   правил   гігієни   набагато  суворіше,  адже   опірність   їх   організму хвороботворним   мікробам  і їх токсинам  набагато  слабкіше,  а сам  організм страждає від інфекції і виснажується в боротьбі з нею набагато швидше. Під час захворювання у маленьких  дітей   швидко   відбувається   зневоднення організму, що в поєднанні з інтоксикацією представляє реальну загрозу життю дитини.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій серед дітей, особливо раннього віку, є недотримання матерями особистої гігієни, правил приготування дитячої їжі і годування дітей. Малюку все цікаво, він тягне в рот все, що потрапляє в руки - будь то продукти, іграшки або інші предмети. Іноді можна бачити як батьки в транспорті, на дитячому майданчику пригощають дитину кремовими тістечками, сосисками, тільки но купленими, немитими фруктами та ягодами, не замислюючись про те, що вони наражають дитину на небезпеку.  При порушенні простих правил гігієни будь-який продукт так само, як і вода можуть стати причиною кишкової  інфекції.         

Роль мух в поширенні гострих кишкових захворювань загальновідома. На лапках і поверхні тіла мухи переноситься величезна кількість мікробів на предмети навколишнього середовища, продукти харчування, посуд та ін.
У всіх видів кишкових інфекційних захворювань є загальні клінічні прояви:

  • Підвищення температури тіла (іноді до високих цифр);
  • Розлад травлення (нудота, блювота, пронос);
  • Гострі болі в животі, здуття живота.

Можуть виявлятися всі ці ознаки одночасно або тільки деякі з них.

При виникненні симптомів гострої кишкової інфекції (підвищення температури тіла, блювота, розлад шлунку, біль в животі) необхідно НЕГАЙНО звернутися за медичною допомогою!

Згадайте десять «золотих» правил щодо профілактики гострих кішкових захворювань, розроблених Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я http://artemrada.gov.ua/articles/3049

Підготовлено КЗОЗ «ЦПМСД Бахмутської міської ради»