Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 120 гостей.

Школа мистецтв м.Артемівська

14 листопада - Всесвітній день боротьби з діабетом

Переглядів: 1953
15.11.2016 - 13:19

Поширеність цукрового діабету стрімко зростає і стає реальною загрозою всіх людей на планеті. Сьогодні в світі налічується майже 260 мільйонів людей з діабетом. За прогнозами, протягом найближчих 20 років їх кількість збільшиться до 380 мільйонів. Це захворювання стоїть в ряду перших пріоритетів національних систем охорони здоров'я всіх країн світу.

Цукровий діабет - захворювання обміну речовин різної етіології, яке характеризується хронічним підвищенням цукру в крові, що виникають в результаті порушення секреції чи дії інсуліну або обох факторів одночасно.     
В Україні спостерігається збільшення захворюваності на цукровий діабет у дітей. Найбільш частіше у дітей та підлітків зустрічається цукровий діабет І типу (інсулінозалежний), ніж діабет ІІ типу. Цукровий діабет у дітей — це тяжке хронічне захворювання, воно займає друге місце за поширеністю серед хронічних захворювань.
В даний час на диспансерному обліку у лікаря ендокринолога спостерігається 31 дитина мешканців м. Бахмута та 7 дітей - Бахмутського району з діагнозом: Цукровий діабет тип 1.
Основними симптомами захворювання на діабет у дітей є:

Постійна спрага

Діти, які захворіли на діабет 1 типу, а лікуватися ще не почали, відчувають постійну спрагу. Тому що коли цукор високий, організм витягує воду з клітин і тканин, щоб розбавити глюкозу в крові. Дитина може пити незвично багато чистої води, чаю або солодких напоїв.

Часті позиви до сечовипускання

Рідина, яку діабетик п'є в надлишку, потрібно виводити з організму. Тому дитина буде ходити в туалет частіше звичайного. Можливо, йому потрібно буде вийти в туалет з уроків кілька разів протягом дня. Це приверне увагу вчителів і однокласників. Якщо дитина почала писатися вночі, а раніше його постіль була сухою, — це небезпечна ознака.

Незвичайне схуднення

Тіло дитини, хворої на діабет, втратило здатність використовувати глюкозу як джерело енергії. Тому воно спалює свої жири і м'язи. Замість того, щоб рости і набирати вагу, дитина навпаки худне і слабшає. Схуднення зазвичай буває раптовим і швидким.

Хронічна втома

Дитина може відчувати постійну млявість, слабкість, тому що із-за нестачі інсуліну він не може перетворювати глюкозу в енергію. Тканини і внутрішні органи страждають від нестачі палива, посилають тривожні сигнали, і це викликає хронічну втому.

Сильний голод

Організм дитини, хворої на діабет 1 типу, не може нормально засвоювати їжу і насититися. Тому хворий весь час голодний, незважаючи на те, що їсть багато. Проте буває і навпаки — падає апетит. Це симптом діабетичного кетоацидозу — ускладнення гострого, небезпечного для життя

Порушення зору

Підвищений цукор у крові викликає зневоднення тканин, в т. ч. кришталика ока. Це може проявлятися туманом в очах або іншими порушеннями зору. Однак маленька дитина навряд чи зверне на це увагу. Тому що він ще не знає, як відрізнити нормальний зір від порушеного, особливо якщо не вміє читати.

Діабетичної кетоацидоз

Острое осложнение, несущее угрозу для жизни. Его симптомы — тошнота, боль в животе, быстрое прерывистое дыхание, запах ацетона изо рта, утомляемость. Если не принять меры, диабетик потеряет сознание и умрет, причем это может случиться быстро. Диабетической кетоацидоз требует неотложной медицинской помощи.

Причини: точні причини діабету 1 типу у дітей на сьогоднішній день ще не відомі. Імунна система призначена для того, щоб знищувати небезпечні бактерії і віруси. Вона починає атакувати і руйнувати бета-клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін. Генетика багато в чому визначає схильність до діабету 1 типу. Перенесена вірусна інфекція (краснуха, грип) часто виявляється спусковим гачком початку хвороби. 

Лікування цукрового діабету у дітей — це вимірювання глюкози в крові кілька разів в добу, уколи інсуліну, ведення щоденника, здорове харчування, регулярна фізична активність. Контролювати діабет потрібно кожен день, без перерв на вихідні, свята або відпустку. Вже через кілька тижнів дитина і його батьки стають досвідченішими. Після цього всі лікувальні заходи займають не більше 10-15 хвилин в день. А в решту часу можна вести нормальний спосіб життя.

Навички, які потрібно освоїти: батьки дитини, хворої на діабет, несуть за нього відповідальність. Догляд за такою дитиною вимагає багато часу і сил. Навчити когось зі сторонніх вас підміняти — навряд чи вийде. Тому одному з батьків може знадобитися весь час перебувати з дитиною.

Перелік навичок, які потрібно освоїти батькам:

- Визначати симптоми та приймати невідкладні заходи при гострих ускладненнях діабету: гіпоглікемія, сильно підвищений цукор, кетоацидоз; Вимірювати цукор в крові глюкометром;

-   Розраховувати відповідну дозування інсуліну, в залежності від показників цукру; Робити уколи інсуліну безболісно;

-    Годувати дитину відповідною їжею, заохочувати його дотримуватися дієти; Підтримувати фізичну активність, спільно займатися фізкультурою; Вибудовувати відносини зі шкільними вчителями та адміністрацією;

-   Грамотно діяти в лікарні при госпіталізації дитини з приводу діабету або інших захворювань.

Гострі ускладнення діабету 1 типу у дітей — це підвищений цукор (гіперглікемія, кетоацидоз), знижений цукор (гіпоглікемія) та зневоднення організму. У кожної дитини симптоми гострих ускладнень проявляються по-різному. Одні діти стають млявими, інші — збудженими, примхливими і агресивними. Які типові симптоми у дитини повинні знати батьки, а також усі, з ким він спілкується протягом дня, особливо персонал школи.

Останні статті на сайті