Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 268 гостей.

Баннер Донецкой торгово-промышленной палаты

Про внесення змін до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам»

Переглядів: 2584
23.03.2017 - 12:50

Управління праці та соціального захисту населення Бахмутської міської ради інформує  про зміни, які відбулися в Порядку надання державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам.

Законом України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» передбачено виплату державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, механізм якої визначено Порядком надання державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства фінансів України, Міністерства охорони здоров’я України від 30.04.2002 № 226/293/169 (далі Порядок).

Крім того, до державної соціальної допомоги може бути призначена надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю віком до 18 років одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які не працюють, не навчаються (крім заочної форми навчання), не проходять службу, не займають виборну посаду, перебувають у відпустці за дитиною до досягнення трирічного віку, у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у відпустці без збереження заробітної плати, у разі якщо дитина з інвалідністю потребує домашнього догляду, при умові фактичного догляду за нею.

Одному з батьків, прийомних батьків, батьків-вихователів дитячого будинку сімейного типу, усиновителів, опікуну, піклувальнику надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю підгрупи А, а також одинокій матері (одинокому батьку) призначається незалежно від факту роботи, навчання, служби.

В той же час пунктом 3.13 Порядку ( до набуття чинності наказу Мінсоцполітики, Мінфіну, МОЗ від 25.11.2016 № 1431/1033/1288) передбачалось, що фізична особа-підприємець щоквартально подає довідку про відсутність доходів від зайняття підприємницькою діяльністю. У разі її неподання виплата надбавки на догляд за дитиною з інвалідністю припиняється.

Тобто надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю призначалась фізичним особам-підприємцям, які звітували органу державної податкової служби про відсутність доходів від зайняття підприємницькою діяльністю.

Дана норма була актуальною, оскільки фізичні особи- підприємці, відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі Закон) (до набуття чинності Законом 6.12.2016 р. № 1774-VIII) мали право сплачувати єдиний внесок при відсутності доходів, але не зобов’язані були це робити.

Відтак, ті хто не сплачували внески, не являлися застрахованими особами і прирівнювалися до непрацюючих осіб, які мають право на надбавку на догляд.

Разом із тим, Верховна Рада України 06.12.2016 р. прийняла Закон України № 1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», яким встановила, що з 01.01.2017 р. у разі якщо фізичними особами-підприємцями, в тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахуван-ня, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

В той же час, Законом передбачено, що від сплати єдиного внеску звільняються фізичні особи-підприємці, які є особами з інвалідністю або пенсіонерами за віком та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Відповідно фізичні особи-підприємці (крім фізичних осіб-підприємців, які є особами з інвалідністю або пенсіонерами за віком та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, а також добровільно не сплачують єдиний внесок) з 01.01.2017 р. втратили право на отримання надбавки на догляд за дитиною з інвалідністю, оскільки вони, сплачуючи внески, отримали статус застрахованих осіб.

Тому, Порядок було приведено у відповідність до норм чинного законодавства шляхом вилучення третього абзацу пункту 3.13.

З урахуванням вищевикладеного, з 01.01.2017 року припиняється виплата надбавки на догляд за дитиною з інвалідністю всім фізичним особам-підприємцям, за виключенням фізичних осіб-підприємців з числа осіб з інвалідністю або пенсіонерів за віком, які отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, у разі підтвердження останніми факту не сплати єдиного внеску.

З усіх питань звертатися за телефонами:

446402, 0997133980, 0997134250 або за адресом вул. Б.Горбатова,57 каб.10