Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до негативних, а іноді й трагічних наслідків.
У м. Бахмут зареєстровано випадок отруєння дикорослими грибами молодої людини.
Гриби були зібрані у лісопосадці у межах міста. Гриби були попередньо відварені та посмажені, але все одно принесли лихо. Завдяки своєчасному звертанню хворого за медичною допомогою та професіоналізму лікарів реанімаційного відділення ЦРЛ,життя отруєному вдалось врятувати.
Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполуки важких металів, які містяться в грибах, в т.ч. їстівних.
Основні причини отруєнь: вживання отруйних грибів, неправильне приготу-вання умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мута-ції (навіть білі гриби мають своїх небезпечних двійників) та ін.
Бахмутська районна філія ДУ «ДОЛЦ МОЗ України» закликає : Шановні грибники! Будьте обережні при збиранні та вживанні грибів! Не ризикуйте своїм здоров'ям та здоров'ям своїх близьких!
Нагадуємо «полювальникам» за грибами основні правила, яких необхідно дотримуватись при збиранні і вживанні грибів:
- Не збирайте будь-які гриби, навіть їстівні, у міських парках, скверах, дворах, в місцях звалищ сміття, поблизу промислових підприємств та полігонів побутових і промислових відходів, уздовж автомобільних шляхів та залізниць.
- Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні, і не куштуйте їх на смак.
- Не збирайте і не вживайте гриби перестиглі, червиві чи зіпсовані або дуже молоді, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки.
- Не залучайте до збирання грибів дітей.
- Не купуйте гриби (свіжі, консервовані, мариновані, сушені) у приватних осіб на ринках та в місцях стихійної торгівлі.
- Термічну обробку грибів необхідно проводити якнайшвидше, в день їх збирання. Варіть гриби тільки після ретельного промивання, декілька разів зливаючи воду, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим.
- Не допускайте вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, та жінками, які годують немовлят.
- Не зберігайте готові страви з грибів у холодильнику більше доби.
Дотримання цих нескладних правил допоможе вберегтися від можливих серйозних наслідків. Якщо ж лихо все-таки трапилось і з'явилися такі ознаки отруєння, як нудота, запаморочення, блювання, пронос, непритомність, поси-ніння губ, судоми тощо, необхідно негайно звернутись за кваліфікованою медичною допомогою.
Головне - ніякого самолікування! Втрата дорогоцінного часу може призвести до важких ускладнень.
Останні статті на сайті
- Як розрахувати розмір субсидії на найм житла для ВПО
- Про безпеку праці у сфері будівництва
- Як платнику податків вийти із критеріїв ризиковості ?
- Управління податковими ризиками: системність та єдиний підхід
- Декларування 2025: податкова знижка за оренду житла внутрішньо переміщеним особам
- Коли та за якою ставкою сплачується військовий збір платниками єдиного податку третьої групи?
- Деклараційна кампанія – 2025 триває: граничні строки подання податкової декларації
- Податок на нерухомість: кому і скільки доведеться сплатити у 2025 році за «зайву» площу
- Як повідомити органи ПФУ про зміни, які впливають на призначення житлової субсидії чи пільги
- Деклараційна кампанія 2025: щодо відповідальності за несвоєчасне подання податкової декларації про майновий стан і доходи