Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 89 гостей.

Урядовий портал

Набув чинності закон про стягнення аліментів

Переглядів: 2783
21.07.2017 - 08:24

«Бахмутське бюро правової допомоги» Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги повідомляє, що наразі змінено порядок визначення та стягнення заборгованості за аліментами.

Аліменти можна стягнути у рамках наказного провадження - особа, з якою проживає дитина, може звернутися до суду за місцем реєстрації або перебування із заявою про видачу судового наказу. За зареєстрованим місцем проживання або перебування можна подати заяву про стягнення аліментів, а також про оплату додаткових витратна дитину, індексації аліментів, зміні способу їх стягування. За такими вимогами судовий збір не сплачується. Також судовий збір не сплачується за стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів.

Суд присудить на одну дитину - одну чверть, на двох дітей - одну третину, на трьох і більше дітей - половину заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку (на кожного).

Також збільшено мінімальний розмір аліментів з 30 % прожиткового мінімуму на дитину до 50 %.

Змінено порядок визначення та стягнення заборгованості за аліментами. Так, у разі виникнення заборгованості з вини платника аліментів їх одержувач має право на стягнення неустойки у розмірі 1 % суми несплачених аліментів за кожен день прострочення, але не більше 100 % заборгованості.

Заборгованість за аліментами, присудженими в частці від заробітку (доходу), визначається виходячи з фактичного заробітку, який платник аліментів отримував за час, протягом якого не провадилося їх стягнення, незалежно від того, чи одержано такий заробіток в Україні або за кордоном. Якщо платник не працював або є «спрощенцем», або ж працював у державі, з якою немає договору про правову допомогу, заборгованість визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для цієї місцевості.

Якщо джерело та розмір закордонного заробітку встановлено, то за заявою одержувача аліментів державний або приватний виконавець здійснює перерахунок заборгованості. Розмір заборгованості за аліментами обчислюється державним (приватним) виконавцем, а в разі виникнення суперечки - судом.

Відповідальність платника аліментів настане через 7 днів з моменту повідомлення одержувача про необхідність сплатити певну суму. У разі несплати в цей строк пеня нараховується з наступного дня, а не з моменту одержання рішення суду.

Не допускається зупинення провадження у справі про стягнення аліментів з підстави наявності спору про батьківство (материнстві), визначення місця проживання дитини, про участь одного з батьків або родичів у вихованні дитини, спілкуванні з дитиною.

Крім того, тепер аліменти є власністю дитини, а той член сім'ї, на ім'я якого вони виплачуються, може розпоряджатися грошовими коштами винятково в інтересах дитини. При цьому неповнолітня дитина може самостійно одержувати та розпоряджатися аліментами, що нараховуються.

Закон № 2037-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів» набув чинності 8 липня.

Останні статті на сайті