Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 78 гостей.

Баннер Донецкой торгово-промышленной палаты

Дошкільнята Бахмута закликають «Бережіть первоцвіти»

Переглядів: 2773
27.03.2018 - 14:04

Весна приходить не одразу. У березні цього року все занесло снігом. Але невдовзі первоцвіти, не дочекавшись, поки зійде сніг, випустять бутони, пробиваючи дорогу до сонця крізь весняний сніг.

Первоцвіти називають першою усмішкою весни. Саме вони, ніжні й тендітні, першими відчувають ще не зовсім теплі, але вже приємні промінчики весняного сонечка. І як прикро, що деякі з цих квітів на межі зникнення.

Всі, мабуть, не раз помічали, як на початку весни бабусі починають продавати невеличкі букетики з ранніх весняних квітів. Чи можемо ми уявити, що одного теплого весняного дня люди не побачать квітів у лісі? Може сьогодні краще зробити так, щоб на ринку не було жодного такого букетика?

Саме про це замислилися педагоги дитячих садків освітнього округу «Перспектива плюс» та вирішили провести на мікрорайоні екологічний турнір «Весняні первоцвіти», метою якого було закріпити знання дошкільників про різноманіття рослинного світу, весняними явищами в природі, привернути увагу дітей та дорослих до необхідності шанобливого ставлення та збереження рослин-первоцвітів, формування активної позиції щодо захисту природи.

У турнірі, який пройшов на базі закладу дошкільної освіти №18 «Росинка», брали участь три команди «Підсніжник» (дитсадка №56 «Гусельки»), «Фіалка» (№4 «Леченька») та «Пролісок» (№18 «Росинка»).

В гості до малят завітали Ірина Тітченко, головний спеціаліст, еколог відділу енергоменеджменту та екології м.Бахмута та Ірина Нікітіна, методист міського методичного кабінету Управління освіти Бахмутської міської ради.

Ведуча турніру - Милувальниця-Оберігальниця, роль якої виконувала вихователь садочка №18 Валентина Кулинич, привітала всіх учасників із святом, побажала успіхів та запропонувала кожній команді зібрати свою весняну квітку, пелюстки якої діти отримають за правильні відповіді.

Турнір складався із трьох турів. У І турі вихованцям необхідно було назвати весняні квіти, охарактеризувати їх, знайти відмінності та скласти із слова «пролісок» якомога більше різноманітних слів. Малята всіх команд показали впевнені знання про весняні первоцвіти, а батьки допомогли скласти нові слова.

Завдання ІІ туру були більш складнішими. Учасникам було надано картки з зображенням різноманітних квітів, серед яких необхідно визначити весняну квітку та презентувати її. Малята висловлювали свої думки, сперечалися, але правильно визначили необхідні квіти та детально розповіли про них.

Неабияку активність викликав третій тур «Казкова галявина», під час якого командам необхідно було створити - «посадити» галявину квітів, долаючи перешкоди: пролізти під «гілкою», перестрибнути через «струмочок».

Під час еко-турніру настрій малят підіймали групи підтримки дитячих садків, які підготували музичні номери: Софія Скорик із садочка №4, виконала пісню «Дощик», а ансамбль «Співаночки» дошкільного закладу №56 порадували музичним етюдом «Підсніжники».

Учасників найбільш вразила екологічна казка «Весняний скарб лісу», яку представили вихованці садочка №18 «Росинка». У ній діти торкнулися питань знищення первоцвітів, які занесені в Червону книгу України. І саме тому, наприкінці турніру, маленькі вихованці закладів разом з батьками виготовили плакати «Збережемо первоцвіти», а потім вийшли на вулиці рідного міста та розмітили їх в громадських місцях мікрорайону. Малята подарували перехожим штучні квіти, виготовлені з підручних матеріалів, нагадуючи про необхідність захисту первоцвітів.

Екологічний захід сприяв формуванню екологічної культури, вихованню любові до природи, яка притаманна українському народові, навчив оберігати природні цінності всюди і завжди.

Маленькі бахмутчани нагадали, що із лісу краще принести гарний настрій, спогади про тишу та аромат весняного повітря, напоєного чарівними квітами, а лісові рослини найкрасивіші там, де вони виросли!

Екологічний турнір «Весняні первоцвіти»Екологічний турнір «Весняні первоцвіти»Екологічний турнір «Весняні первоцвіти»Екологічний турнір «Весняні первоцвіти»Екологічний турнір «Весняні первоцвіти»