Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 69 гостей.

Офіційний сайт відділу освіти Артемівської міської ради Донецької області

Залишайтесь вдома, не наражайте себе та оточуючих на небезпеку!

Переглядів: 1888
05.05.2020 - 16:49

Світова пандемія вже забрала понад 250 тисяч життів. Боротьба з недугом стала справжнім випробуванням для сучасної медицини. В Україні медична галузь переживає не найкращі часи, особливо, інфекційні заклади. Досвід Іспанії, Італії та США показав, що з вірусом не можна жартувати, ціною уроків були людські життя. Країни Західної Європи мають одну з найкращих моделей медичної галузі, але видно, що і вона не справляється. Натомість, Китай показав ефективність карантинних заходів, які звели рівень нових випадків зараження до нуля.

В цей час, найбільш пріоритетним завданням для влади було вжиття швидких та дієвих заходів зі збереження життя та здоров’я громадян. Для забезпечення швидкого припинення поширення COVID-19 17.03.2020 урядом було оголошено карантин по всій території України.

Було зрозуміло, що медична галузь України, за всі роки «реформування» знаходиться в критичному стані, що в купі з коронавірусом може призвести до катастрофи небачених масштабів. Верховна Рада України 13 квітня 2020 р. внесла зміни до Державного бюджету та створила Фонд боротьби з коронавірусом у розмірі 64,7 млрд грн. Кошти використано на додаткові виплати медичним працівникам — до 300% окладу, придбання медичного обладнання — апаратів ШВЛ і засобів індивідуального захисту, а також ліків від коронавірусної хвороби. Також Міністерству охорони здоров’я виділено кошти у сумі 15,8 млрд. грн. за бюджетною програмою «Реалізація програми державних гарантій медичного обслуговування населення» для здійснення додаткових доплат до зарплати медичних та інших працівників (Закон України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» законопроект від 11.04.2020 р. № 3279-д). Разом з цим, профільним міністерством розроблено програми навчання медичного персоналу щодо особливостей, поводження при лікуванні хворих та проведення тесту на коронавірус тощо.

«За ці кошти передбачено відчутно збільшити виплати лікарям, які протидіють коронавірусу. Також – купівля необхідного медичного обладнання та засобів індивідуального захисту. Виплати громадянам України, які через карантин, на жаль, втратили роботу. А ще – надання грошової допомоги сім’ям лікарів, які загинули від COVID-19. Ми хочемо застрахувати життя усіх медичних працівників, які задіяні в протидії коронавірусу» – прокоментував Глава держави.

Загалом в Україні вже 2325  захворілих лікарів на COVID-19 це близько 20% від загальної кількості виявлених випадків зараження. Місцеві громади та ОДА на регіональному рівні максимально сприяють одужанню медперсоналу, який захворів на COVID-19 в прямому сенсі знаходяться на передовій війни з пандемією.

Вчасно запроваджені карантинні заходи повністю себе виправдали. В порівнянні з іншими країнами Європи ми маємо в десятки разів менші наслідки зараження та смертності від COVID-19.

Залишайтесь вдома, не наражайте себе та оточуючих  на небезпеку!