Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 94 гостя.

Донецька обласна рада

Червоний мак – символ пам’яті

Переглядів: 1692
08.05.2020 - 14:16

Вже близько ста років в світовому співтоваристві червоний мак вважається символом пам'яті жертв Першої світової війни. Починаючи з 1914 року, цей символ присвятили пам'яті жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів.

Хоча, квітка маку отримала своє символізму ще з античних часів, часів середньовіччя, в стародавньому Єгипті і не тільки. Для кожного з тих часів, маки мали свою символіку і міфи.

А для нас - українців - квітка червоного маку ще з козацьких часів була символом пролитої в боях козацької крові, не раз оспівана в народних піснях і думах. У зв'язку з трагічними подіями останніх років, ми трактуємо її і як символ пам'яті про загиблих у війні на сході країни. І тому під час усіх заходів квітка червоного маку буде в центрі подій.

Законом України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років" в Україні встановлено День пам'яті і примирення 8 травня.

9 травня коли відзначається чергова річниця перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, квітка червоного «маку пам'яті» використовується з гаслом «Пам'ятаємо, перемагаємо».

Дизайн українського червоного маку розроблений за сприяння Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України; автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого - кривавий слід від кулі. Поруч з квіткою зазвичай розміщені дати початку і закінчення Другої світової війни (1939 і 1945) і гасло «Ніколи знову».

Червоні маки, року 1945-2015 і гасло «Пам'ятаємо, перемагаємо» розміщені також на аверсі ювілейної медалі «70 років Перемоги над нацизмом», заснованої Президентом України 29 квітня 2015 року.