Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 143 гостя.

 Краеведческий музей г. Артемовск

До 35-ої річниці Чорнобильської трагедії

Переглядів: 724
26.04.2021 - 08:31

26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. Спалахнув реактор, в якому у той час знаходилося близько 200 т урану. Крізь зруйновану обшивку радіоактивні речовини вирвалися назовні, отруюючи усе живе навколо в радіусі багатьох кілометрів.

 

До ліквідації наслідків катастрофи було залучено загалом близько 240 тисяч рятувальників. Перші пожежники, які прибули гасити полум’я, не мали спеціальних засобів захисту, тому отримали високі, навіть смертельні, дози радіації. Але саме завдяки вогнеборцям, які жертвували своїми життями, вдалося запобігти водневому вибуху, що міг відбутися, якби реактор продовжував палати. Згодом підрахували, що загальна радіація ізотопів, викинута тоді в повітря, була в 30 разів більшою, ніж під час вибуху атомної бомби в Хіросімі, і першими, хто відчув її на собі, були працівники станції та рятівники.

Одразу після аварії було опромінено понад 8,5 мільйонів людей і забруднено 155 тисяч квадратних метрів територій. Навіть після того, як пожежу погасили, реактор ще кілька тижнів продовжував викидати неймовірну кількість радіації, доки його не засипали сумішшю піску, свинцю та бору.
Тим часом поки рятувальні служби боролися з безпосередніми наслідками катастрофи, решта населення ще й не здогадувались, наскільки страшна трагедія відбулася зовсім неподалік.
Першого травня в Києві ще проводили масштабний парад, в якому брали участь тисячі людей, в той час, як рівень радіації там перевищував фоновий у кілька десятків разів. Усвідомивши масштаб трагедії, евакуацію все-таки розпочали.
З 30-кілометрової зони відчуження було вивезено 115 тисяч осіб. Згодом небезпечний реактор накрили бетонним саркофагом, який мав би запобігати подальшому забрудненню середовища.
Через 35 років після аварії на цій території утворився умовний заповідник. І хоч місцевість ще не зовсім безпечна для постійного проживання, поодинокі люди починають на ній заселятися.

26 квітня, в День 35-річниці Чорнобильської трагедії, міський голова Олексій Рева разом із заступниками, керівниками ГО "Всеукраїнське об'єднання інвалідів та постраждалих в наслідок аварії на ЧАЕС "Відлуння Чорнобиля" Оленою Гончаровою, ГО "БАХМУТСЬКА МІСЬКА ВЕТЕРАНСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ ІНВАЛІДІВ "СПІЛКА ЧОРНОБИЛЬ УКРАЇНИ" Борисом Іщенком покладатимуть квіти до пам’ятного знаку «Колокол Чорнобилю» на згадку про тих, хто віддав своє життя, рятуючи світ від радіаційної чуми.

 

Останні статті на сайті