Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 100 гостей.

Презедент України

Інформація щодо реалізації прав на житло ВПО на території Бахмутської міської територіальної громади станом на 23 лютого 2022 року

Переглядів: 1181
23.02.2022 - 14:32

Від початку збройного конфлікту на сході України сотні тисяч українських громадян – внутрішньо переміщених осіб – змушені були покинути домівки. Зі спливом часу проблема із забезпечення житлом переселенців залишається актуальною.

ВПО - це громадяни нашої країни, які не за власним бажанням залишили свої домівки. Вони обирають серед регіонів нашої країни місце для розбудови свого «нового життя», де будуть працювати, сплачувати податки та виховувати своїх дітей.

         Найбільш проблематичними питаннями для переселенців є відсутність власного житла, оплата комунальних послуг, умови проживання, оплата оренди житла. Враховуючи фінансову неспроможність, вони фактично не можуть вирішити своє житлове питання ніяк інакше, ніж за підтримки державних органів та органів місцевого самоврядування.

         Шляхами та засобами розв’язання проблем підвищення рівня забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб є створення фонду житла для тимчасового проживання шляхом реконструкції об’єктів нерухомості, що належать до комунальної власності, придбання квартир на вторинному ринку для тимчасового проживання ВПО.

         З метою забезпечення внутрішньо переміщених осіб житлом для тимчасового проживання, постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.2017 № 769 затверджено Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України. Вказаним Порядком передбачена субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання у комунальну власність житла для надання в тимчасове користування ВПО за умови  співфінансування заходу з місцевого бюджету в розмірі не менше 30%.

         Починаючи з 2020 року Бахмутська міська рада приймає участь у заходах, які  фінансуються за рахунок коштів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, згідно даного Порядку.

         Бахмутською міською радою за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для надання у тимчасове користування ВПО придбано:

-         у 2020 році - дві двокімнатні квартири;

-         у 2021 році - одна однокімнатна квартира.

         Згідно рішення виконкому Бахмутської міської ради від 13.01.2021 № 21 (зі змінами) на території Бахмутської міської територіальної громади створений фонд житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, до складу якого на теперішній час включені дві квартири, які не підлягають приватизації, обміну та поділу, наданню їх в піднаймання та не використовуються для вселення до них інших громадян, а саме:

- двокімнатна квартира № 9, жилою площею 29,40 кв.м., загальною площею 47,90 кв.м, по вулиці Гаршина, 78а;

- двокімнатна квартира № 12, жилою площею 26,90 кв.м., загальною площею 48,30 кв.м, по вулиці Гаршина, 78а.

Для включення однокімнатної квартири № 7, жилою площею 16,00 кв.м., загальною площею 31,00 кв.м., по вулиці Ювілейній, 30 у м.Бахмут, яка є комунальною власністю Бахмутської міської територіальної громади, до фонду житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб підготовлений проєкт рішення виконкому Бахмутської міської ради на засідання виконавчого комітету Бахмутської міської ради, яке відбудеться у березні 2022 року.

          Житлові приміщення з фонду житла для тимчасового проживання ВПО безоплатно надаються внутрішньо переміщеним особам та членам їх сімей у тимчасове користування на строк до одного року з можливістю продовження на наступний строк у разі відсутності змін у їх статусі та якщо вони не набули іншого місця проживання (за умови оплати особою відповідно до законодавства вартості комунальних послуг).

          Внутрішньо переміщеній особі та членам її сім’ї безоплатно надається житлове приміщення з фондів житла для тимчасового проживання ВПО за місцем фактичного проживання/перебування в межах території обслуговування районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських рад, в яких зазначені особи та члени їх сімей перебувають на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб.        Таким чином, місце розташування тимчасового житла, яке може бути надано ВПО/членам їх сімей, безпосередньо пов’язано з територією обслуговування органів, в яких вони перебувають на обліку в Єдиній інформаційній базі. 

         Право на забезпечення житловими приміщеннями з фонду житла для тимчасового проживання для ВПО міста мають громадяни України, що перебувають на обліку осіб, які потребують надання житлового приміщення з фонду житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

          Взяття на облік осіб, які потребують надання житлового приміщення з фонду житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, є адміністративною послугою, в зв’язку з чим, громадянам, які  мають намір отримати житлове приміщення з фонду житла для тимчасового проживання ВПО, необхідно звернутися до Центру надання адміністративних послуг Бахмутської міської ради (м.Бахмут, вул. Миру, 44, т. 44-50-28, м.т. 095-202-31-87) та надати необхідний пакет документів:

         - заява за згодою всіх повнолітніх членів сім’ї (за формою);

         - копії документів,  що посвідчують особу та підтверджують громадянство України;

         - копія довідки ВПО, виданої  Управлінням праці та соціального захисту населення Бахмутської міської ради, про взяття на облік в Єдиній інформаційній базі даних про ВПО та копії відповідних довідок членів сім’ї;

         - копії документів, виданих органами державної реєстрації актів цивільного стану або судом, що підтверджують родинні відносини заявника та всіх членів його сім’ї (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна або піклувальника тощо);

         - довідки з місця роботи  заявника та всіх членів сім’ї;

         - довідки про доходи заявника та всіх членів його сім’ї за попередні шість місяців;

         - копія реєстраційного номера облікової картки платника податків;

         - копії документів, що підтверджують підстави пріоритетності в наданні ВПО житлових приміщень з фондів житла для тимчасового проживання ВПО (пільги).

      Станом на 23.02.2022 року на обліку осіб, які потребують надання житлового приміщення з фонду житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб,  на території Бахмутської міської територіальної громади перебуває 8 родин (19 осіб).