Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 134 гостя.

Баннер Донецкой торгово-промышленной палаты

Харчування в зимовий час

Переглядів: 2034

Стрес, втрата працездатності, хвороби — це все притаманне холодній порі року. У зимовий час біологічний годинник організму зазнає суттєвих змін. День стає  коротше, температура – нижче, а настрій –  мінливішим. Все це негативно  впливає на роботу нашого організму. Стає більш вразливою імунна система, сповільнюється обмін речовин та гормональні функції.

Зазвичай осінньо-зимовий період часу характеризується зниженням температури повітря, а в останні роки і різкими коливаннями її значень і як наслідок - сплеском захворюваності гострими респіраторними інфекціями, грипом.

Щоб компенсувати кліматичний вплив, протистояти інфекції і взимку відчувати себе абсолютно нормально, при побудові раціону харчування необхідно дотримуватися декількох нескладних правил.

Калорійність зимової їжі повинна бути вища, за літню. Особливо важливим є насичення добового раціону повноцінним білком - сильним імунним харчовим матеріалом. Багаті на білок риба, м'ясо, м'ясо птиці, сири, яйця, які необхідно використовувати щодня для приготування обідів. «М’ясні» білки не слугують заміною молочним, тому їх необхідно поєднувати.

Обов’язково вживати гарячі страви або теплі напої. Якщо доводиться перекушувати на ходу, то бажано запивати їжу теплим чаєм. Дуже корисним є додавання в гарячі страви таких приправ, як кардамон, імбир, коріандр і різні види перцю.

Восени збирають врожай гарбуза, капусти, моркви, буряків – на них, а також на ріпчасту цибулю, часник і картоплю, варто спиратися при складанні овочевої частини зимового меню.

Овочі потрібно вибирати відповідно місцевості проживання та сезону, коли в них міститься максимум корисних речовин – вітамінів, мінералів, мікроелементів. Ягоди, заморожені влітку відразу після збору, набагато корисніші вирощених взимку на гідропоніці. Мочені яблука та квашену капусту теж варто їсти частіше, оскільки в них міститься багато вітаміну С.

Не варто випускати з уваги вітаміни А та Є. Взимку вони також відіграють велику роль, зокрема, вітамін Е допомагає захистити шкіру від обвітрювання і морозу. З’їдаючи  в день близько половини столової ложки соняшникової нерафінованої олії, можна з легкістю уникнути дефіциту цього вітаміну. Також рослинний або тваринний жир сприяє засвоюванню організмом вітаміну А.

Безумовно, не обійтися взимку і без вуглеводів. Виключення їх з раціону загрожує зниженням імунітету і можливістю легко підхопити простудні вірусні захворювання.

 Енергоємні продукти, такі як хліб, каші і різні злаки, краще вживати в першій половині дня, а білкову їжу – м'ясо або рибу з овочами, як і молочні продукти – у другій.

Крім цього, треба стежити за наявністю достатньої кількості кальцію в їжі, що сприяє зменшенню проникності судин, має протизапальну дію. Даний мікроелемент присутній в сирі, рідких кисломолочних продуктах. Без них не можна будувати зимове  меню.

 В період застуд необхідно збільшити вживання фруктів та овочів. Мінеральні елементи, вітаміни, органічні кислоти, на які багаті ці продукти, сприяють виробленню протизапальних речовин, що нейтралізують вільні радикали, які  утворюються в організмі в результаті хвороби. Найдоступніші - яблука, лимони, часник,  цибуля та продукти їх переробки (капуста квашена, сухофрукти, соки, морси, компоти, трав'яні чаї, відвари). Навіть взимку потрібно випивати не менше 1.5 літрів рідини, причому з них не менше літра чистої води. Інша рідина може бути у вигляді компотів, настоїв або теплих чаїв. Під час епідемії обсяги споживання рідини необхідно збільшувати, що дозволить знизити ризик можливих ускладнень.

 Страви на столі повинні бути свіжого приготування, барвисто оформленими. З технологічних прийомів бажано використовувати припускання і запікання (при помірній температурі і внесенням додаткової рідини), щоб їжа вийшла ніжної консистенції, з найменшими втратами вітамінів та мікроелементів.

Намагайтесь робити меню максимально різноманітним. Продукти бажано чергувати щодня: каші на ранок робити з різних круп, вичавлювати соки з різних фруктів і овочів, змінювати сорти хліба і види м'ясних страв.

Таке різноманіття страв і дробовий принцип прийому їжі надасть Вашому організму достатню кількість енергії для активної життєдіяльності в зимовий час року.

Підготовлено КЗОЗ «Бахмутської міської ради»