Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 107 гостей.

Офіційний сайт відділу освіти Артемівської міської ради Донецької області

ДО НОВОРІЧНИХ СВЯТ

Переглядів: 2123

Наближаються Новий Рік та Різдво - найпопулярніші свята по всьому світу. Святковий стіл до них готують за кілька тижнів, а то і місяців.

Існує дві небезпеки для святкуючих: кількість їжі та її якість.

Зазвичай на свята люди намагаються купити або приготувати те, що рідко купують у звичайні дні. Салати з великою кількістю майонезу, риба та жирне смажене в олії м’ясо, копчені ковбаси та риба, торти, тістечка, цукерки – все це харчове асорті хочеться спробувати, і спробувати за одну ніч. Травна система абсолютно не готова до таких перевантажень: вона не встигає виробляти травні ферменти в необхідній кількості. Тому в кращому разі з'являється відчуття важкості в шлунку, в гіршому – створюються умови для розвитку гострого панкреатиту та холециститу, або загострення вже наявних захворювань.

Ситуацію посилює велика кількість алкоголю. Алкогольні напої самі по собі впливають на підшлункову залозу, шлунок та печінку, але коли в організм надходить ще й багато їжі (переважно жирної) - наслідки можуть бути непередбачуваними. Самим грізним наслідком рясних і тривалих свят є панкреонекроз - відмирання клітин підшлункової залози.

Більш звичною проблемою, після розпиття алкогольних напоїв, є похмілля і головний біль з ранку. Не варто вживати різноманітні алкогольні напої протягом одного вечора,  краще дотримуватися помірності та віддавати перевагу одному напою. Пам'ятайте, що алкогольне сп'яніння, навіть легке, веде до втрати контролю над власною поведінкою.

Щоб знизити калорійність їжі постарайтесь уникнути використання майонезу в салатах, замініть його сметаною, йогуртами, оливковою олією.

Другим по шкідливості продуктом можна назвати смажені в олії м'ясо та рибу. Тушкування, запікання, приготування на сковороді - гриль, на пару,  на відкритому вогні - робить ці продукти набагато корисливішими та безпечними.

Щоб зменшити навантаження на систему травлення постарайтесь замінити випічку на свіжі фрукти та вживати достатню кількість НЕгазованих напоїв.

Новорічні гуляння – це справжнє випробування для дитячого організму. Багато солодощів, цитрусових, фруктів, незвичної, важкої для дитячого шлунка їжі, призводить до неприємних алергічних реакцій,  харчових та алкогольних отруєнь. Адже діти, дублюють всі дії дорослих.

Поясніть гостям, особливо занадто активним, що ви самі даєте дитині те, що вважаєте за необхідне. Будь-які відхилення у поведінці та стані дитини вимагають уваги і негайної реакції від батьків.

Для того, щоб уникнути неприємностей і зустріти Новий Рік без пригод, дотримуйтесь елементарних правил безпеки:

  1. Не залишайте  дітей без нагляду.
  2. Не дозволяйте їм гратися з піротехнікою.
  3. Не перестарайтесь, балуючи своїх дітей «смаколиками».
  4. Не вживайте алкоголь у надмірних кількостях.
  5. Будьте  пильними.

Тільки ми, батьки, відповідаємо за своїх дітей. Наш обов'язок – створити незабутню атмосферу свята з різнокольоровими гірляндами на ялинці, а не з мигалками швидкої допомоги.

З НАСТУПАЮЧИМИ СВЯТАМИ!!!

ВСІМ БЕЗПЕЧНОГО НОВОГО РОКУ!

Підготовлено КЗОЗ «Бахмутської міської ради»