Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 129 гостей.

Донецька обласна державна адміністрація

Кому і чому потрібно щепитися від грипу в першу чергу

Переглядів: 4016

Найкраща профілактика грипу - це вакцинація, стверджують медики усіх країн. Вашій увазі – відповіді на важливі питання щодо вакцинації від грипу. 

Цього осінньо-зимового сезону прогнозують кілька штамів грипу. Чи може одна вакцина захистити від усіх?

Цього сезону прогнозують три штами грипу: AH1N1 (Каліфорнія) , AH3N2 (Перт) та грип типу В (Брізбейн). Це не означає, що в Україні не буде інших штамів грипу чи інших вірусів респіраторних інфекцій, але ці три штами грипу будуть переважати. Тому вони всі увійшли у вакцини, які розроблені цього року і пропонуються на цей сезон. Усі вакцини від грипу, зареєстровані в Україні, є актуальними, тобто захищають від цих трьох прогнозованих штамів грипу. Сезон захворювань уже розпочався, і в Україні вже зафіксовані випадки грипу в окремих областях.

Де можна щепитися від грипу?

Щепитися від грипу можна в поліклініці за місцем проживання. Існує два механізми: вартість вакцини можна сплатити в аптеці, вам буде видано талон імунізації, з яким і потрібно звернутися до кабінету щеплення. Також можна придбати вакцину в аптеці,  що розташована поряд з лікувально-профіактичним закладом. Інтервал між купівлею вакцини та проведенням профілактичного щеплення не повинен перевищувати 2-х годин (на чеку повинні бути зазначені дата та година продажу).

Які ускладнення можливі від цього щеплення?

Вакцина від грипу є цілком безпечною. Минулого року мільйони людей у світі отримали вакцину від сезонного та пандемічного грипу за дуже короткий період часу. Канада, наприклад, вакцинувала від пандемічного грипу майже 60% населення протягом 3 тижнів. Можливими є місцеві реакції: біль у плечі, припухлість, почервоніння на місці введення вакцини.

Батьків особливо лякає можливість анафілактичного шоку у дітей.

Анафілактичний шок  трапляється вкрай рідко. В інструкції до будь-якої вакцин передбачається один випадок на мільйон щеплених, але на практиці це стається ще рідше. При грамотній медичній допомозі людині, у якої стався анафілактичний шок, нічого не загрожує. Тому дуже важливо, щоб щеплення проводилося медичним працівником у медичному кабінеті, де є аптечка з усіма необхідними засобами для надання допомоги.

Чи всім можна робити щеплення? Можливо, треба пройти якісь обстеження перед щепленням?

Перед вакцинацією лікар повинен обов'язково оглянути людину, яка збирається щеплюватися. Якщо це дитина, лікар має ознайомитися з її медичною карткою, якщо дорослий - розпитати його. Для чого це робиться? Деякі вакцини від грипу в результаті процесу виробництва можуть містити сліди курячого білка, і їх не можна застосовувати людям, які мають алергію на цей білок. Для таких людей треба уважніше вибирати вакцину, яка б не містила слідів курячого білка.

А кому не можна щеплюватися від грипу?

Дітям до 6 місяців і особам з алергією на курячій білок вакцинами, які його містять.

Яка вакцина в цьому році вважається найкращою?

Усі 7 вакцин від грипу, які зареєстровано в Україні, пройшли перевірку, сертифікацію і є якісними.

Зараз ще не пізно починати вакцинацію?

Вакцинуватися можна і треба впродовж усього сезону грипу. Звичайно, краще вакцинуватися заздалегідь, бо на вироблення антитіл до вірусів потрібно мінімум два тижні. Але якщо з тих чи інших причин не встигли щепитися завчасно, все одно варто вакцинуватися впродовж сезону. Це знижує ризик захворіти для кожної конкретної людини.

Чи правда, що вакцинація може завдати шкоди імунітету, якщо організм ослаблений?

Вакцинація не шкодить імунітету. Ослаблені діти потребують вакцини в першу чергу, оскільки хвороба для них може виявитися смертельною або мати тяжкі ускладнення. Передусім потрібно щеплюватися людям з анемією, цукровим діабетом, бронхіальною астмою, з хронічними серцево-судинними захворюваннями. Грип у них може перебігати важче, ніж у здорової людини.

Кому ще варто вакцинуватися від грипу?

Варто щепитися людям із груп ризику. У медичній групі ризику вагітні жінки, які, з досвіду минулорічної пандемії, потрапляли в лікарню у 10 разів частіше, ніж інші. Також у цій групі діти до 5 років, люди із зайвою вагою, люди старші 65 років та люди з імуносупресією (хворі на СНІД та онкохворі, які отримали хіміотерапію).

До професійної групи ризику належать люди, які регулярно зіштовхуються з великою кількістю людей: медперсонал, касири у магазинах та банках, водії маршруток, таксисти, вчителі, особи, що перебувають в закритих організованих колективах.

 Що треба робити, щоб залишитися здоровими?

Наводимо рекомендації Міністерства охорони здоров’я України. 

  • Коли ви кашляєте або чхаєте, необхідно прикривати носа та рота хустинкою, яку після використання необхідно викинути у смітник. 
  • Необхідно часто мити руки з милом, особливо після того, як ви кашляли або чхали. Також ефективним є протирання рук вологими серветками, що містять у своєму складі спирт. 
  • Намагайтеся не торкатися очей, носа або рота, оскільки вони є можливими «воротами» проникнення збудника. 
  • Постійно провітрюйте приміщення та проводьте вологе прибирання. Регулювання вологості повітря в приміщеннях є одним з важливих способів профілактики грипу. Максимальна інактивація вірусу грипу відбувається при вологості повітря більше 50 %.

 Якщо в сім’ї є хворий на грип, необхідно:

  • Ізолювати його в окреме приміщення (кімнату).
  • Обмежити доступ до хворого членів родини, осіб, що проживають з ним разом, крім тих, які доглядають за ним.
  • Під час спілкування з хворим необхідно надягати маску (респіратор), яку потрібно змінювати кожні 4 години.
  • Після спілкування з хворим на грип необхідно швидко, ретельно вимити руки з милом, прочистити носові ходи, прополоскати рота кип’яченою водою.
  • У хворого на грип повинен бути окремий посуд, рушник, засоби особистої гігієни.
  • Намагайтеся покращити повітрообмін у місці перебування хворого. Використовуйте для провітрювання двері та вікна.
  • Підтримуйте у приміщенні чистоту з використанням наявних у господарстві засобів для чищення.

 Симптоми захворювання:

  • інкубаційний період від 1 до 7 днів;
  • раптове підвищення температури тіла більше 38,0 градусів за Цельсієм, інколи захворювання може перебігати без підвищення температури тіла;
  • біль у горлі, головний біль;
  • фарингіт;
  • кашель;
  • утруднене дихання;
  • біль у м’язах;
  • інколи може бути блювота, діарея.

    У МОЗ закликають при появі симптомів захворювання обов’язково звернутися до лікаря.

 

Підготовлено Артемівським міським центром здоров’я за матеріалами  УНН

 

 

на сайті інформаційного агентства «Українські національні новини» дивіться також розділ «Грип в Україні. Спецтема»)