Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 83 гостя.

Баннер Донецкой торгово-промышленной палаты

Як підтвердити стаж, набутий за кордоном при оформленні пенсії

Переглядів: 3355
14.05.2021 - 14:35

Сьогодні мільйони наших співгромадян працюють за кордоном. Люди, які легально працювали за кордоном, можуть бути впевненими, що повернувшись в Україну вони гарантовано отримуватимуть пенсії. Для цього, як відомо, між нашою державою та деякими іншими країнами уклали міжнародні договори. На даний час Україною укладено міжнародні договори в галузі пенсійного забезпечення з       23 країнами. Зазначені угоди поділяються на два види за принципом фінансування пенсій.

Перший базується на територіальному принципі – виплату пенсії здійснює держава, на території якої проживає отримувач. Такі договори укладені з країнами СНД, Угорщиною, Румунією, Монголією. Якщо громадянин працював у однієї з цих країн, стаж, набутий за кордоном, буде враховано до загального українського і навпаки.  Тобто, при призначенні пенсії громадянам України, котрі працюють або працювали в Російській Федерації, Вірменії, Казахстані, Киргизстані, Таджикистані, Туркменістані, Узбекистані, Білорусі, Молдові, Грузії, Азербайджані, які є учасниками угоди про гарантії прав громадянам держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13 березня 1992 року, та підписали двосторонні угоди, враховується трудовий стаж, набутий на території цих держав. Призначення і виплата пенсій цих випадках здійснюватиметься за територіальним принципом, тобто за законодавством країни проживання. При цьому у разі переїзду пенсіонера переказ пенсії за новим місцем проживання не здійснюється і взаєморозрахунки між державами не провадяться.

Другий базується на пропорційному принципі, який передбачає, що кожна договірна сторона призначає та виплачує пенсію за відповідний страховий (трудовий) стаж, набутий на її території. Такі угоди Україна уклала  із Латвією, Естонією, Литвою, Болгарією, Словаччиною, Польщею, Іспанією, Португалією, Чехією. Крім того, у разі переїзду пенсіонера на постійне місце проживання до цих держав ПФУ продовжує переказувати призначену в Україні пенсію за новим місцем проживання пенсіонера у доларах США або євро.

Наприклад, чоловік 25 років проживав та працював в Україні. Потім він переїхав в Португалію, працював там ще 10 років та вийшов на пенсію. Тобто, пенсія його буде складатися з двох частин: української та португальської. За ті 25 років, які людина пропрацювала в Україні, призначать пенсію за українським законодавством, і фінансувати ці виплати буде Україна. А за решту 10 років роботи в Португалії пенсію визначають за португальським законом, і фінансувати її потрібно вже Португалії.

Слід відмітити, що для підтвердження стажу, набутого на території країн, з яким укладено угоди за пропорційним принципом, та при досягненні пенсійного віку згідно з їхнім законодавством, громадянам України слід звертатися до органів Пенсійного фонду за місцем проживання із заявою, документами, що засвідчують особу, про підтвердження стажу роботи на території іншої держави та іншими документами, в залежності від країни, де працювала особа. На підставі поданих документів спеціалістами органу пенсійного фонду заповнюються так звані «формуляри зв’язку», які відправляються до Пенсійного фонду України з подальшим надсиланням до компетентного органу відповідної держави, який вивчає подані документи та, при погодженні питання, призначає пропорційну набутому стажу частку пенсії і здійснює її виплати через банківську установу. Звертаємо увагу на те, що  зарахування страхового стажу лише на підставі представлених особою документів про стаж, виданих установами, організаціями за місцем роботи на території іншої держави, не проводиться.  

Якщо ж між Україною і державою, в якій працювала особа, яка звертається за призначенням пенсії, відсутня угода про соціальне і пенсійне забезпечення, то, на жаль, ні стажу, ні заробітку, зароблених у цій державі, під час призначення пенсії в Україні не врахують (наприклад, Італія, Греція, США). Слід відмітити, що українським законодавством передбачено, що трудові мігранти мають можливість укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, сплативши внески за час своєї роботи за кордоном, і тим самим, набути необхідний страховий стаж для призначення пенсії.

Наразі робота з розробки та укладання міжнародних договорів в галузі пенсійного забезпечення продовжується. На сьогодні опрацьовано та підготовлено до підписання угоду про соціальне забезпечення з Німеччиною. Верховна Рада України готує до ратифікації Угоду про соціальне забезпечення між Україною та Державою Ізраїль.