Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 84 гостя.

Урядовий портал

7. Одноразове декларування: як сплатити збір з одноразового (спеціального) декларування трьома частинами?

Переглядів: 345
13.12.2021 - 12:05

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області нагадує, що з 01 вересня 2021 року стартувало одноразове (спеціальне) добровільне декларування громадянами України активів (розміщених на території України та/або за її межами), які належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства та/або міжнародних договорів, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори.

           Норми законодавства передбачають можливість сплати узгодженого зобов’язання з одноразового (спеціального) добровільного декларування трьома рівними частинами. Але тоді ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – Збір) будуть вищими.      

 У разі, якщо фізична особа у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування обирає сплату Збору трьома рівними частинами, то така особа застосовує альтернативну ставку Збору в залежності від задекларованих об’єктів.         

      Пунктом 8 підрозділу 94 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) передбачено, що сума Збору щодо задекларованих об’єктів визначається шляхом застосування до бази для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, визначеної згідно з п. 7 підрозділу 94 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, таких ставок:

-   5 відсотків, як альтернативу платник податків може обрати ставку 6 відсотків із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно;
        - 9 відсотків, як альтернативу платник податків може обрати ставку 11,5 відсотків із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно;
        - 2,5 відсотків, як альтернативу платник податків може обрати ставку 3 відсотків із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.
       При цьому, тимчасово з 01 вересня 2021 року по 01 березня 2022 року ставка Збору, визначена пп. 8.2 п. 8 підрозділу 94 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, застосовується у розмірі 7 відсотків. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 9,5 відсодтків із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

Відповідно до абзацу другого п. 12 підрозділу 94 ХХ «Перехідні положення» ПКУ у разі вибору декларантом у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування ставки Збору, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата Збору здійснюється:         

-  першого платежу – протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;

-  другого платежу – до 01 листопада 2023 року;

-  третього платежу – до 01 листопада 2024 року.