Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 52 гостя.

Сайт Артемівської міської централізованної бібліотечної системи

Дотримувайтесь правил пожежної безпеки на новорічні свята!

Переглядів: 2662
29.12.2021 - 16:48

Найближчі вихідні відзначатиметься Новий рік, оселі громадян прикрасять новорічні ялинки – невід’ємний атрибут цього свята. Зважаючи на те, що зазвичай під час новорічних святкувань стрімко зростає кількість пожеж, які виникають внаслідок порушення правил пожежної безпеки при встановленні ялинок, користуванні гірляндами та піротехнічними виробами, дослухайтесь корисних порад і це допоможе всім безпечно провести новорічні та різдвяні свята. Перш ніж встановити в приміщенні лісову красуню, необхідно потурбуватися про те, щоб її перебування було безпечним для оточуючих. Щоб уникнути пожежі, ялинку слід розмістити на стійкій основі: на підставці, у посудині з піском, так, щоб вона не перешкоджала виходу з приміщення та знаходилася на відстані не менше півметра від систем опалення, телевізорів, приймачів, магнітофонів або легкозаймистих матеріалів. Для прикрашання ялинки необхідно застосовувати електричні гірлянди тільки заводського виготовлення. Не забувайте, що лампи гірлянди треба закріплювати надійно, бо при падінні від поштовху чи протягу вони можуть стати причиною пожежі. Обов’язково перевірте справність електричного дроту та його ізоляцію. У разі, якщо ви помітили певну несправність гірлянди: з’явилося миготіння лампочок, іскріння, сильне нагрівання дроту – негайно вимкніть її.

Також слід завжди пам’ятати, що хвоя сама по собі є легкозаймистою. Не слід прикрашати ялинку целулоїдними, паперовими іграшками, ватою та марлею, бо вони також можуть легко спалахнути. При прикрашанні ялинки заборонено використовувати свічки.

Ще одну «новорічну небезпеку» складають піротехнічні вироби. В останні роки їх святковий арсенал суттєво поповнився і зимові свята важко уявити без всіляких петард, ракет і різноманітних салютів. Головними споживачами «запальної» продукції є діти. Бо саме вони найбільше чекають від свят не тільки подарунків, але й яскравого, феєричного світла. Святкування, за дитячим сценарієм, повинні прикрасити саме хлопавки, бенгальські вогні, салюти, ракети та петарди.

Купуйте лише ліцензовані піротехнічні вироби. Використовуйте їх відповідно до супроводжуючих інструкцій, розміщених на виробі. Не забувайте, що користування такими приладами в приміщеннях категорично забороняється! Особливу увагу під час святкування новорічних свят потрібно надати дітям. У жодному разі не залишайте сірники, запальнички, бенгальські вогники та інші піротехнічні засоби у місцях, у яких їх легко зможе знайти дитина. Ніколи не дозволяйте малюкам бавитися з такими іграшками, бо це може коштувати їм здоров’я чи навіть життя!

При перших ознаках пожежі – не панікуйте. Насамперед визначте, що саме горить. Якщо це гірлянда – негайно вимкніть її з розетки. Палаючу ялинку необхідно залити водою або накрити змоченою у воді ковдрою. Пам’ятайте, при виникненні пожежі необхідно негайно телефонувати до служби порятунку «101». Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та псування новорічного настрою!

 Відділ запобігання НС Бахмутського РУ ГУ ДСНС України у Донецькій області

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та псування новорічного настрою!