Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 77 гостей.

ExportUA

Звертаємося до мешканців м.Бахмут, хто не квапиться підписувати декларацію з сімейними лікарями Центру первинної медичної допомоги м.Бахмута.

Переглядів: 1610
05.02.2019 - 14:58

У 2019 році реформа у сфері охорони здоров’я  переходить у наступну, більш цікаву, складну і насичену змінами фазу. Серед нововведень для лікарів — запровадження нових електронних інструментів, таких як електронна медична картка, електронний рецепт, електронне направлення та електронний  лікарняний.

З липня 2019 року почне працювати програма «Безкоштовна діагностика».  Національна служба здоров’я оплачуватиме 54 діагностичні та лікувальні послуги. Скористатися нею пацієнт зможе лише за направленням сімейного лікаря, терапевта або педіатра, тому що направлення на «Безкоштовну діагностику» можна буде оформити тільки через електронну систему охорони здоров’я.

Всі ми бажаємо отримувати сучасну, якісну медичну допомогу. Однак треба розуміти, що зміни на краще в системі охорони здоров’я можуть відбутися лише завдяки спільним зусиллям Держави, медичних працівників та мешканців громади.

На сьогодні існують два списки пацієнтів за якими фінансується КНП «ЦПМД м.Бахмута»: «зелений» - до якого входять особи, які підписали декларацію з лікарем, та так званий "червоний список" – це ті, хто не поспішає обрати лікаря.

Справа в тому, що завдяки наявності «червоного списку» «первинка» отримує недостатньо коштів на розвиток міських амбулаторій. З 01.01.2019 року, згідно постанові КМУ від 18.12.2018 року №1117, Національна служба здоров'я зменшила фінансування червоного списку в 2 рази з 240 грн. на рік до 120 грн. на рік, тобто держава за пацієнта без декларації платить 10 грн. на місяць. А з 30.06.2019 року фінансування за «червоним списком» буде відмінено. 

Кожен з нас повинен розуміти: «Якщо я не обрав сімейного лікаря, «первинка» не отримає необхідні кошти для свого подальшого розвитку. Отже я позбавляю себе та інших людей можливості отримувати кращі медичні послуги». 

Нажаль, близько 34% населення м. Бахмута, більшість серед яких становлять молоді люди, ще не обрали сімейного лікаря. Можливо, що аргументи щодо безоплатної діагностики для них не мають великого значення. Але… З середини 2019 року планується,  що профілактичні огляди на підприємствах буде проводити саме первинка та сімейні лікарі, які пройдуть додаткове навчання.

Якби всі мешканці нашого міста підписали декларації з лікарями, ми би отримали на 2019 рік додатково близько 7 млн. грн., за які можна придбати новітнє обладнання, покращити сервіс для пацієнтів, проводити навчання медичного персоналу та інше. Лише за останні два місяці  2018 року закладом сплачено майже 180 тис. грн. за проведені  5048 досліджень крові та сечі за направленнями сімейних лікарів. Наші пацієнти не купують засоби дезінфекції, вату, рукавички, пробірки, ємності для аналізу сечі, шприці для вакцинації. Для швидкої діагности ВІЛ, гепатитів В та С, інфаркту міокарду, вагітності, грипу ми закупили тест-системи. Всього лише на ці матеріали за четвертий квартал 2018 року було витрачено понад 135тис. грн.

Для надання необхідної медичної допомоги, створення зручності для працюючого населення заклад працює до 2000, а в суботу та неділю – до 1600, що вимагає додаткових коштів для оплати лікарям за понаднормовий час. За необхідності, під час відвідування свого лікаря, безкоштовно робиться ЕКГ та вимірюється рівень глюкози в крові.

Кожен має право вільного вибору.

ЗНАЙТЕ – обираючи лікаря ВИ фінансуєте розвиток охорони здоров’я в нашому місті.

Інформацію щодо наявності вільних місць для підписання декларації з лікарями  КНП «ЦПМД м.Бахмута» можна отримати за посиланням

Ознайомитись з професійним досвідом  наших лікарів:

http://artemcpmsd.at.ua/index/likari_shho_obslugovujut_dorosle_naselennja/0-63

http://artemcpmsd.at.ua/index/likari_shho_obslugovujut_ditjache_naselennja/0-53