Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 58 гостей.

Урядовий портал

Важлива інформація для споживачів при придбанні насіння овочевих та баштанних культур, кормових коренеплодів, квітів та садивного матеріалу

Переглядів: 5255
02.04.2021 - 09:28

Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує : Що потрібно знати при купівлі насіння

З початком весни розпочався сезон масової реалізації насіння овочевих та баштанних культур, кормових корнеплодів, квітів, садивного матеріалу на ринках та в спеціалізованих магазинах області.  

Спеціалісти відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області  нагадують споживачам н, що при купівлі насіння овочевих, баштанних культур на ринках чи в спеціалізованих магазинах покупець має право вимагати у продавця відомості про партію насіння, яку він хоче придбати. Номер партії має бути вказано на пакуванні, а дані про посівні якості цієї партії насіння занесені згідно ДСТУ 6006:2002 в Довідку про сортові та посівні якості, яка видається власнику насіння фірмою-продавцем і містить наступну інформацію:

  • назва підприємства, адреса де придбано насіння, культура, сорт, (гібрид), рік врожаю, номер партії, схожість, чистота, вологість, походження насіння, термін дії сертифіката, на основі якого здійснювалась перевірка посівних якостей насіння. За умови, коли насіння власного виробництва дані про партію вказуються в Сертифікаті що засвідчує його посівні якості.

Варто знати, що строк чинності документів за результатами аналізу щодо посівних якостей насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого ґрунтів становить 12 місяців, а упакованих в герметичну тару – 24 місяці. Використання та реалізація насіння, яке не забезпечене супровідними документами про їх походження та якість – забороняється. Власник насіння повинен гарантувати відповідність посівних якостей насіння і садивного матеріалу, зазначених у відповідних документах.

Перед купівлею насіння переконайтесь, на яких засадах продавець реалізує продукцію, і обов’язково перевірте у нього наявність необхідного пакету документів.

Отже, щоб уберегти себе від розчарування, при покупці, бажано, дотримуватися деяких правил:

  1. Відповідно до законодавства, допускається обіг партій насіння, сорти яких включені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.
  2. Здійснюйте покупку лише за наявності супровідних документів, що засвідчують якість насіння (для насіння власного виробництва – сертифікату на насіння, за умови перепродажу насіння - довідки про сортові та посівні якості). Ці документи, повинні зберігатись за місцем торгівлі та пред’являтися за вимогою.
  3. Звертайте увагу на особливості маркування пакувань насіння.

На пакеті з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі вказують:

  • назва країни-виробника насіння, а також фірма, підприємця, тощо;
  • назва і товарний знак, юридична адреса, де пакували насіння;
  • культура, сорт, гібрид, маса, або кількість насінин в пакеті, шт.;
  • номер насіннєвої партії;
  • рік урожаю; схожість; документ на насіння (назва, №);
  • коротка інформація про культуру (опис сорту чи гібриду, поради щодо вирощування).

Зазначені показники безпосередньо можуть наноситись на спожиткову тару методом механічного чи ручного штампування.

 Суб’єктами видачі сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, є центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну аграрну політику, або органи з оцінки відповідності будь-якої форми власності. У відповідності до Закону України «Про насіння і садивний матеріал» стаття 181 орган з оцінки відповідності має право здійснювати діяльність з оцінки відповідності у сфері насінництва та розсадництва лише за умови, що він уповноважений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну аграрну політику. На сьогоднішній день це – ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» та  ТОВ «Агросерт».

4) Важливо при розкриті пакування не пошкоджувати місце, на якому вказаний номер партії, а також зберігати квитанцію (фіскальний чек) на придбаний товар. Маючи їх можна виставити претензії до продавця у разі реалізації вам неякісного насіння.

5) Візьміть на замітку, що якість насіннєвого матеріалу не залежить від яскравості картинки на упаковці.

Купуючи саджанці, ви повинні вміти їх вибирати. Багато хто вважає, що чим більший саджанець тим краще. Це поширена помилка. Дерева трилітки приживаються важче і ростуть набагато повільніше. Чим молодший саджанець, тим легше він  приживається і краще буде рости. Оптимальним варіантом для садівника будуть дворічні деревця, які найкраще відчувають себе після посадки.

            При купівлі саджанців рекомендуємо  звернути уваги на такі поради:

  • не купуйте саджанці з рук;
  • кожна партія саджанців для реалізації має супроводжуватися сертифікатом на садивний матеріал ( документ, що засвідчує походження, сортові та товарні якості);
  • саджанець має бути позначений етикеткою з назвою сорту. Дозволяється реалізація садивного матеріалу тільки тих сортів, котрі занесено до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні;
  • навіть однолітній саджанець плодових повинен мати стандартний розмір не нижче 120 см від кореневої шийки, а кісточкових -  не нижче 130 см;
  • бажано, щоб бічні гілки плодових культур були рівномірно розподілені у різні боки;
  • якщо, купуючи саджанці, ви опиняєтеся перед дилемою: потужний стовбур і маленький корінь або тонкий стовбур і потужний корінь – віддайте перевагу другому варіанту;
  • у саджанців малини навесні нижче кореневої шийки повинні пробудитися бруньки, що утворюють пагони заміщення;
  • навесні бруньки зони розгалуження саджанців повинні бути непошкоджені під час транспортування.

Пам’ятайте, якісне насіння хороших сортів і гібридів дешевими не бувають, а нас в більшості випадків підводить бажання заощадити.

З повагою,

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області.

Останні статті на сайті