Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 104 гостя.

Артемівське відділення Донецької ТПП

Укласти трудовий договір - захистити себе у світі праці.

Переглядів: 258
27.12.2023 - 08:52

З моменту підписання трудового договору Ви – найманий працівник, який має трудові права та соціальні гарантії. Переваги офіційного оформлення трудових відносин: 
1. Ви маєте право на безпечні та здорові умови праці. Роботодавець зобов’язаний перевіряти безпеку робочих місць, надавати спецодяг і спецвзуття (за необхідності), засоби індивідуального захисту, організовувати навчання з охорони праці та медичні огляди. Якщо ж Ваші умови праці шкідливі, Ви отримуєте додаткову відпустку, підвищену оплату, ранній вихід на пенсію, інші пільги. 
2. Роботодавець не може змусити Вас виконувати роботу, яка не передбачена трудовим договором і посадовою (робочою) інструкцією. То ж, якщо Ви не згодні з тим, що Вам кажуть робити, можете відмовитися. 
3. Ви маєте нормований робочий час. Закон забороняє працювати більше 40 годин на тиждень. Якщо Ви працюєте у шкідливих умовах або Вам менше 18 років, Ваш робочий тиждень становить 36 годин. 
Вас не можуть змусити працювати у надурочні години чи вихідні дні. Хіба що це потрібно для оборони країни, усунення наслідків стихійного лиха, аварії чи недопущення псування майна. 
4. Вам гарантована регулярна виплата зарплати не нижче мінімальної. Місячна зарплата за повністю виконану роботу не може бути менше мінімальної (у 2023 році – 6700 грн. на місяць). 
Роботодавець не може виплачувати зарплату, коли заманеться. Ви повинні отримувати її регулярно, не рідше двох разів на місяць та не пізніше семи днів після закінчення звітного періоду. Якщо день виплати збігається з вихідними чи святами, зарплата виплачується напередодні. 
5. За трудовим договором Ви маєте право на щорічні оплачувані відпустки. Слід зазначити, що на час воєнного стану деякі норми законодавства про працю діють з урахуванням Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», із змінами. 
Нагадуємо, що форма звернення для отримання консультаційної підтримки, а також відповіді на найактуальніші запитання щодо застосування трудового законодавства, зокрема і у воєнний час, знаходяться у рубриці «Запитання- відповіді» на сайті Державної служби України з питань праці та на інформаційному порталі pratsia.in.ua. 

zobrazhennya_do_publikaciyi_21.12.2023